Ustavni sud: Vjeronauk u vrtićima i školama nije u nesuglasju s Ustavom

13.02.2019.

14:32

Autor: HRT

default error photo
Ustavni sud je zaključio da vjeronauk u vrtićima i školama nije u nesuglasju s Ustavom, odnosno da država i Crkva nisu apsolutno odvojene.
Odbacujući prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica Ustavni sud je zaključio da vjeronauk u vrtićima i školama nije u nesuglasju s Ustavom, donosno da država i Crkva nisu apsolutno odvojene.

Ustavni sud uvodno utvrđuje da se navodi iz prijedloga predlagatelja u svojoj biti sažeto mogu svesti na stajalište prema kojem je u skladu s Ustavom samo apsolutna odvojenost države i Crkve, i to neovisno o bilo kojim drugim okolnostima, jer je prema njihovu shvaćanju svako drugačije uređenje protivno ustavnom načelu odvojenosti vjerskih zajednica od države, stoji u rješenju Ustavnog suda u kojem je odbijen prijednog za ocjenom ustavnosti. 

Pojašnjavaju da je takvo stajalište zasnovano na izoliranom tumačenju" Ustava, jer vjerske zajednice istovremeno "u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države".

- Iz te odredbe proizlazi da odvojenost države i vjerskih zajednica nije apsolutna. Sve dok je zaštita i pomoć države djelatnostima vjerskih zajednica u okviru članka 41. stavka 1. Ustava, slobodno izabrani vjerski odgoj u ustanovama predškolskog odgoja te slobodno izabrana nastava vjeronauka kao izbornog predmeta u osnovnim i srednjim školama, prema ocjeni Ustavnog suda, sami po sebi nisu nesuglasni s Ustavom, stoji u obrazloženju.

Pritom se pozivaju i na pravna stajališta Europskog suda za ljudska prava "prema kojima pravo na iskazivanje vjere kroz poučavanje zajamčeno člankom 9. stavkom 1. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Ustavni sud zaključno ističe da je, "prema njegovoj ocjeni, kod predmetnog pitanja riječ o suverenom pravu Hrvatskog sabora, kao zakonodavnog tijela, da sukladno" odredbama Ustava "odlučuje o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Republici Hrvatskoj".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!