18:28 / 15.04.2020.

Autor: Sunčica Findak/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Uštede u obrazovanju

-

-

Foto: - / -

U području obrazovanja, otkad traje nastava na daljinu, ušteđeno je oko 300 milijuna kuna.
U području obrazovanja, otkad traje nastava na daljinu, ušteđeno je oko 300 milijuna kuna. Uštedjelo se prije svega na prijevozu učenika i učitelja, smjenskom radu i studentskom smještaju. S druge pak strane nastava ne pati, učitelji kažu da nikada nisu više radili.

U mjesec dana koliko traje, nastava na daljinu potaknula je niz neobičnih i neuobičajenih promjena. Uz druženje s učiteljima i prijateljima te učenje i pisanje zadaće na daljinu donijela je i uštede u obrazovanju.

- S obzirom da djeca ne idu u školu mi ne trošimo papir, toner, ne trošimo na higijenske potrepštine, putovanje zaposlenika, na stručne seminare, usavršavanja. Tako da mi mjesečno možemo ušparati između 130 i 150 tisuća kuna možemo ušparati, objašnjava Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, Zadar.

Škola je to od 600 učenika i 70 zaposlenih, a 40 posto njih su putnici.

- Već sada postoje velike uštede u resornom budžetu obzirom  na to da učitelji rade od kuće i velika je ušteda to što se ne isplaćuju putni troškovi zaposlenicima, ističe Sanja Šprem, Sindikat hrvatskih učitelja.

Jedan je od učitelja putnika i Marko Prpić. Iz Sesvetskog Kraljevca na radno mjesto putuje u Zagreb i otkriva nam zanimljivost o prijevozu u ožujku.

- Ušteda na prijevozu se već vidi nije isplaćena za ova dva tjedna nastave na daljinu iako je prijevoz od strane prijevoznika uredno naplaćen, kaže Marko Prpić, prof. hrvatskog jezika, OŠ Borovje, Zagreb.

Uštedjelo se i na smjenskom radu, prijevozu učenika, smještaju u studentske domove. Procjenjuje se: u obrazovanju je u ovih mjesec dana ostvarena ušteda oko 300 milijuna kuna. Ali posao ne pati.

- Mi radimo od 8 do 8 navečer smo učenicima na raspolaganju. Zadaće su pristizale i na Uskrs. U ponoć sam pregledavao kako se toga ne bi nakupilo za sljedeći tjedan, kaže Prpić.

- Ulaganje u nastavu na daljinu mora biti nije to perpetum mobile, ne ide to samo od sebe, naglašava Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Ako se uzme u obzir da učitelji i profesori baš tu nastavu na daljinu provode na svojim računalima od kuće, ušteda u obrazovanju je i veća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!