07:29 / 02.08.2018.

Autor: HRT

Uštica - Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida

-

-

Foto: - / -

Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen.
Međunarodni je dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu. U Auschwitzu je 2. kolovoza ubijeno 2897 Roma. Na romskom groblju Uštici pokraj Jasenovca i ove godine održava se komemoracija, gdje je danas predstavljena i inicijativa za gradnju muzeja.

Za tu je namjenu u blizini memorijalnog groblja u Uštici kupljena i jedna kuća s okućnicom. Njezinu je kupnju, kao i svu potrebnu dokumentaciju za njezino rušenje te ponovnu izgradnju financirao Grad Zagreb. Ovdje se želi dostojno sačuvati uspomena na 16.173 Roma koji su stradali u genocidu za vrijeme NDH.

zato se ovaj dan sjećanja u Hrvatskoj i zove Samodaripen - kako i nalažu organizatori priredbe, a to su savez Roma Kali Sara i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

'Samudaripen' u doslovnom prijevodu s romskog znači "potpuno uništenje" i to je upravo ono što se i dogodilo. Jer nakon drugog svjetskog rata, po popisu iz 1948., u Hrvatskoj je ostalo živjeti samo 408 Roma. Svim poginulima danas je ondje odana počast. Stigla su mnogobrojna državna izaslanstva, izaslanstva 11 europskih romskih predstavnika. Svi oni istaknuli su kako ovdje nije riječ o izdvajanju žrtava, o većem vrednovanju jedne žrtve, o minoriziranju žrtava drugih naroda koji su stradali u jasenovačkom logoru poput Srba ili Židova. Radi se o tome da se niti jedan zločin, pa tako ni ovaj - kako je istaknuo zastupnik Kajtazi - nikada ne smije zaboraviti.Romska zajednica je danas dovoljno jaka da oprosti , ali i ne da zaboravi, poručio je Kajtazi u svom govoru. U gostovanju za "Dobro jutro, Hrvatska" rekao je da se do prije osam godina malo govorilo o stradalim Romima.

"Iako je stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu model koji je pripremljen u cijeloj Europi, ovo je jedno od mjesta najmasovnijeg stradanja Roma. Posebno treba istaknuti kako zločine na ovom mjestu nisu počinili okupatori već Ustaški pokret NDH", rekao je.

"Ne treba zaboraviti da su Romi na ovo mjesto dovedeni na prevaru uz obećanje da se radi o radnom logoru u kojem će moći obavljati svoje zanate i usavršiti se, a ne kopati jame za svoje sunarodnjake te u njima i sami završiti. Metode korištene od režima NDH koji je i zakonski pripisao svoje genocidne namjere bile su još gore od njihovih europskih uzora", smatra Kajtazi. 

"Baš kao u Auschwitzu, u kojem su Romi bili izdvojeni u zasebne dijelove logora, tako je i ustaški režim na ovom mjestu, na kojem se danas nalazimo, izdvojio romske logoraše od ostalih stradalačkih naroda. Današnjom komemoracijom Romi se ne odvajaju od ostalih žrtava, nego ih je netko drugi izdvojio, na ovom mjestu ubijao, a nitko nam ne može oduzeti pravo na komemoraciju", poručio je.Minutom šutnje odana je počast svim žrtvama, uz poruku da neće nikada biti zaboravljeni. Molilo se za stradale.

Ovaj datum obilježava se diljem Europe, a prihvatilo ga je Vijeće Europe na inicijativu romskih organizacija. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!