18:52 / 11.09.2019.

Autor: D.M./HRT

USUD odbacio zahtjev inicijative Narod odlučuje

Foto: arhiva, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: arhiva, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Proučivši zahtjeve inicijative Narod odlučuje, Ustavni sud ih je, prošle srijede, odbio navodeći za to tri razloga.
Ustavni sud RH objavio je kako je odbio zahtjev građanske inicijative Narod odlučuje koja im se, nezadovoljna zaključkom Sabora iz veljače ove godine kako nisu ispunili uvjete za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog zakonodavstva, obratila sredinom lipnja tražeći poništavanje tog zaključka.

Proučivši zahtjeve inicijative Narod odlučuje, Ustavni sud ih je, prošle srijede, odbio navodeći za to tri razloga.

- "Narod odlučuje" ne vjeruje Saboru: Traže odluku Ustavnog suda

Kao prvi razlog odbijanja zahtjeva Sud je naveo da zaključak Sabora nije drugi propis koji bi mogao biti podložan ocjeni ustavnosti i zakonitosti. Ustavni sud je u odnosu na svoju ovlast u kontroli ustavnosti i zakonitosti državnog referenduma podsjetio na članak 88. Ustavnog zakona koji to propisuje i ukazuje da su "političke stranke, kandidati, najmanje 100 birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori, ovlašteni tijekom izbora, odnosno najkasnije do isteka roka od 30 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, zatražiti od Ustavnog suda da u izvršavanju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora poduzima odgovarajuće mjere ako se te aktivnosti provode suprotno Ustavu i zakonu''.

Ustavni suci su, nadalje, naveli kako je Sabor osporavani zaključak donio 15. veljače ove godine, dok se inicijativa obratila Ustavnom sudu tek 17. lipnja. Time je, smatra Sud, zahtjev podnesen izvan roka od 30 dana pa je stoga ocijenjen kao nepravodoban.

Treći razlog odbacivanja zahtjeva, koji se odnosi na preispitivanje ranijeg stava da je provjera potpisa provedena u skladu s Ustavom i zakonom, Ustavni sud je potkrijepio zaključkom da inicijativa Narod odlučuje nije navela dokaze i argumente koji bi zahtijevali promjenu stava suda.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!