08:53 / 06.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Ususret sv. Dujmu - Opara: Split united!

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća sudjelovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima. Tom je prigodom potpisano nekoliko razvojnih ugovora.
Ususret sutrašnjem blagdanu Svetoga Dujma u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj sudjeluje predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima. Na sjednici su dodijeljene godišnje nagrade. Među laureatima je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Tom je prigodom potpisano nekoliko razvojnih ugovora. Grad Split će upravljati Dioklecijanovim podrumima

Ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu potpisali su u ponedjeljak u Splitu predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek, ministar državne imovine Goran Marić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Ministar državne imovine Goran Marić poručio je kako je ugovor potvrda da institucionalna Hrvatska prati i reagira na potrebe jedinica lokalne samouprave.

Davanje na uporabu Dioklecijanovih podruma Splitu velika je stvar, ustvrdila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekavši da se rješavaju potencijalno i druge takve situacije kao što su Labinski rudnici i 'suburbia konstrukti' ispod urbane jezgre Siska. Istaknula je da su u ugovor koji je danas potpisan uveli i neke specifične obveze grada Splita. Sredstva koja će se prikupiti iskorištavanjem ovoga spomenika dalje će se ulagati u spomenik, odnosno primarno u Podrume, a onda i u druge dijelove spomeničke cjeline koja je pod zaštitom UNESCO- a.

Strateški projekti KBC-a Split i šetnica u Omišu

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović potpisali su predugovor o sufinanciranju pripreme strateških projekata KBC-a Split. Nakon toga je ministrica Žalac s gradonačelnikom Omiša Ivom Tomasovićem potpisala ugovor o gradnji biciklističke staze duž obale i šetnice u Omišu.

Opara: Split united - zajedno krenimo naprijed

- Ne propuštajmo vrijeme. Švere se ne mogu vraćati nazad. Split united - razjedinjeno ujedinimo pa zajedno i s optimizmom hajdemo naprijed. Dočekajmo sutrašnji Dan Grada i uz blagoslov našega sv. Dujma zakoračimo u bolje, jer to je naš grad, naša djeca i mi u njemu. Naša Dalmacija i domovina Hrvatska to zaslužuju, poručio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Andro Krstulović OparaPlenković: Partnerstvo Vlade i općina u Damaciji na korist svih

Okupljenima se obratio premijer Andrej Plenković. Kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo biti na svečanoj sjednici i dati podršku gradonačelniku Opari i svima koji se trude da Split i život u tom gradu učine još boljim i kvalitetnijim. Odao je počast Oliveru Dragojeviću, a posebno je pozdravio i legendarnu 4. gardijsku brigadu "Pauci". Podsjetio je i na to da su prije godine dana u Splitu na sjednici Vlade potpisani ugovori vrijednosti 2 milijarde kuna. Posebno je istaknuo one vezane za kulturu, a naglasio je i da se u partnerstvu sa Županijom i Gradom provode projekti sanacije Karepovca te realizacija centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Najavio je i današnje potpisivanje ugovora za KBC Split, dovršetak projekta ZL Split te domaćinstvo svjetskog prvenstva u vaterpolu za koje je osigurano 19 milijuna.Posebno je napomenuo važnost brojnih projekata za prometno rasterećenje Grada, vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Spit-Solin i projekte splitskog sveučilišta koje se "rapidno usavršava".  "Nastavit će se partnerstvo Vlade i općina u Damaciji, kojim su dosad ostvareni veliki rezulati - u čemu veliku ulogu imaju mehanizmi i fondovi EU-a. Vlada i Grad Spit sa svojim vodstvom, službama i europskim kozmopolitskim duhom mogu napraviti zajedničke porojekte koji Splićanima i svim građanima Hrvatske mogu biti od velike koristi, zaključio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!