Usvojen Nacionalni plan zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije

30.03.2023.

Zadnja izmjena 16:36

Autor: M.M./Hina/HRT

Usvojen Nacionalni plan zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije

Usvojen Nacionalni plan zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Nacionalni plan zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine te prateće akcijske planove za ovu godinu.

Nacionalni plan srednjoročni je akt strateškog planiranja kojim se definiraju i postavljaju posebni ciljevi vezani uz ostvarivanje ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, rekla je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Svrha je Nacionalnog plana, istaknula je, da se kroz višegodišnje planiranje osigura koordinirano djelovanje tijela državne uprave na području zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, nadopunjavanje postojećih relevantnih sektorskih politika te podizanje razine znanja i svijesti o jednakosti kako bi svi građani ostvarili svoja prava zajamčena Ustavom i međunarodnim instrumentima zaštite ljudskih prava.

Nacionalni plan sadrži šest posebnih ciljeva, a uz njega su izrađena i dva jednogodišnja akcijska plana te je u planu izrada dvogodišnjih akcijskih planova.

Posebni ciljevi Nacionalnog plana su poboljšanje učinkovitosti javne uprave i pravosuđa za djelovanje u području zaštite ljudskih prava, podizanje razine informiranosti građana i institucija o instrumentima za zaštitu i promicanje ljudskih prava te olakšavanje pristupa pravosuđu i javnopravnim tijelima, kao i jačanje mehanizama praćenja i provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Posebni su ciljevi i unaprjeđenje suradnje s organizacijama civilnog društva i medijima u zaštiti ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije te unaprjeđenje prevencije diskriminacije i pružanje podrške žrtvama diskriminacije, kao i unaprjeđenje mehanizama suzbijanja zločina iz mržnje te jačanje svijesti o važnosti borbe protiv rasizma, ksenofobije i ostalih oblika nesnošljivosti te poticanje kulture sjećanja na žrtve genocida.

Novac za provedbu Nacionalnog plana, navela je Šimpraga, primarno se osigurava u državnom proračunu i dijelom u okviru europskih financijskih instrumenata.

Omogućeno zapošljavanje dodatnog broja vježbenika u državnoj upravi


Vlada je izmijenila i odluku o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te uredima i drugim stručnim službama Vlade, omogućivši zapošljavanje mladih, nezaposlenih bez radnog iskustva na mjesto vježbenika.

Izmjenama odluke tako se omogućava da tijela s više od 100 zaposlenih u kalendarskoj godini mogu zaposliti do četiri vježbenika (do sada je bilo dva vježbenika), a tijela s više od 1000 zaposlenih 20 vježbenika (do sada je bilo 10 vježbenika).

- Budući da u idućim godinama iz državne službe u mirovinu odlazi veći broj službenika i namještenika te da se uočava trend smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi ovom se odlukom omogućava kvalitetno upravljanje ljudskim potencijalima, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Vlada je na teret državnog proračuna odobrila da osigura pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji u iznosu od 5.467.440 eura za obnovu Doma za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja.

Donesena je i odluka o doprinosu Hrvatske za Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu u iznosu od 500 tisuća eura, kao i odluka o dodjeli dodatne financijske potpore BiH u iznosu od 50 tisuća eura za obnovu i opremanje potresom oštećene Osnovne škole u Stocu. Vlada je u srpnju prošle godine već donijela odluku o potpori obnovi stradale škole u iznosu od 132.722 eura.

Hrvatskom Caritasu odobrena je jednokratna robna pomoć u prehrambenim proizvodima (brašno, sir, mesne i riblje konzerve, tjestenina, riža, ulje, džem, šećer) vrijedna nešto više od 648 tisuća eura.

Za 7. svibnja Vlada je raspisala izbore za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na sjednici je donesena i odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike te je Vlada imenovala i svoj pregovarački odbor, kao i odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovala svoj pregovarački odbor. Na čelu oba odbora je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Vlada je prihvatila i nacrt javnog poziva za predlaganje kandidata za tri člana Vijeća za elektroničke medije zbog skorog isteka mandata. Vijeće ima sedam članova, a predsjednika i članove imenuje i razrješuje Sabor na prijedlog Vlade.

Ćosić ovlašten za ravnatelja Uprave za financije, javnu nabavu


Vlada je u četvrtka dala ovlaštenje državnom službeniku Hrvoju Ćosiću za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za financije, javnu nabavu i strateško planiranje u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine do provedbe javnog natječaja, najduže do 6 mjeseci.

Na zatvorenom dijelu Vladine sjednice doneseno je još kadrovskih rješenja, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

Državnoj službenici Ireni Alajbeg dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, s danom 3. travnja 2023., a najduže do šest mjeseci.

Državnom službeniku Robertu Blažinoviću dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, s danom 2. travnja, a najduže do šest mjeseci.

Na osobni zahtjev razriješena je ravnateljica Uprave za trgovinu i politiku javne nabave u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nina Čulina, s danom 31. ožujka 2023. Istovremeno je državnoj službenici Branki Augustinović dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja te Uprave, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, s danom 1. travnja, a najduže do šest mjeseci.

Zbog isteka mandata razriješen je dio članova Odbora za državnu službu Ivana Najman, Ivona Kovačić, Nadja Rabar, Goran Orešković i Maja Pleskalt.

Razriješeni su dosadašnji članovi i zamjenici članova Povjerenstva za rješavanje o žalbama prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Marko Sinobad, Kristina Zloušić-Idjaković, Tamara Ganoci Frisch, Mirela Hrovatin, Hrvoje Pavičić, Amelio Vekić, Marija Tusun, Tatjana Horvatić, Zoran Čiča te Vesna Soldo.

Novim članovima Povjerenstva imenovani su Marko Sinobad, Mirela Hrovatin, Hrvoje Pavičić, Milan Pezelj te Ivana Peškan, a zamjenicima članova Amelio Vekić, Krešimir Mijakovac, Vesna Soldo, Marija Tusun i Toni Ivetić.

Marija Pišonić imenovana je ravnateljicom Ureda Koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava Vlade RH.

Na zatvorenome dijelu sjednice Vlade donesena je Odluka o darovanju materijalnih sredstava. Točka je označena stupnjem tajnosti "povjerljivo" te nije moguće objaviti detalje, priopćila je Služba za odnose s javnošću.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti "ograničeno" pa stoga ni tu točku iz Vlade nisu u mogućnosti objaviti.

Donesen je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za otvaranje privremenog Konzularnog ureda, i ta je točka označena stupnjem tajnosti "ograničeno" i nije za objavu temeljem odredbe međunarodnih sporazuma, priopćeno je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!