11:30 / 03.01.2020.

Autor: HRT

Usvojen program protupožarnih aktivnosti za ovu godinu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedna od točaka sjednice Vlade bila je mjera zaštite od požara u 2020. godini.
Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za državu u ovoj godini uvećane su novčane naknade po angažiranom sezonskom vatrogascu, protupožarna naknada te refundacija mjesečnih troškova po profesionalnom dopunskom domicilnom vatrogascu.

Program je Vlada prihvatila na sjednici u petak, a njime se naknada po angažiranom sezonskom vatrogascu povećava s 3500 na 4000 kuna, protupožarna naknada sa 170 na 200 kuna, a refundacija mjesečnih troškova po profesionalnom dopunskom domicilnom vatrogascu sa 7000 na 8000 kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je da su dodani i novi subjekti kao izvršitelji i sudionici i to Udruga poslodavaca u hotelijerstvu, školske ustanove i Muzej hrvatskog vatrogastva, a predložena je i izrada novog standardnog operativnog postupka za najavu i provedbu letačkih operacija zrakoplova koji sudjeluju u gašenju požara na otvorenom prostoru s ciljem osiguranja područja gašenja požara i prikupljanja vode.

- Za provedbu Programa aktivnosti osigurana su sredstava u Državnom proračunu za 2020. te projekcijama za 2021. i 2022. godinu. I to na Razdjelu Hrvatske vatrogasne zajednice u iznosu od 25 milijuna kuna te na Razdjelu Ministarstva obrane u iznosu od 112,065 milijuna kuna, a na Razdjelu Ministarstva unutarnjih poslova i ostalih sudionika u okviru redovne djelatnosti i neće zahtijevati osiguranje dodatnih financijskih sredstava, naveo je Božinović.

MUP i Hrvatska vatrogasna zajednica nadležni su za izvršenje, koordiniranje, praćenje, usklađivanje i usmjeravanje svih aktivnosti vezanih uz provedbu Programa.

On je izrađen temeljem raščlambe podataka iz dostavljenih izvješća o provedbi zadataka tijekom prethodnih godina i podataka o stanju utvrđenom inspekcijskim nadzorom, dopunjen je i prijedlozima kratkoročnih mjera temeljenih na zaključcima završne analize požarne sezone u 2019. godini, a Božinović naglašava kako je generalni zaključak provedenih analiza da su mjere donijele rezultate.

- Generalni zaključak provedenih analiza, za program, za 2019. godinu, takav da su mjere donijele rezultate što je vidljivo smanjenim indeksom opožarene površine za 43,50 posto, ističe Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova. 

- Kao vrhunac pripreme provest ćemo vježbu sigurnosti 2020. kako bi prije početka sezone provjerili standardne operativne procedure, zapovijedanje i koordinaciju između sastavnica sustava domovinske sigurnosti, kaže Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane.


Uspostavljeni Sustav domovinske sigurnosti je tijekom analize prošlogodišnje protupožarne sezone usvojio i primijenio niz mjera za poboljšanje stanja, naveo je.

Istaknuo je i da je uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama bila izrazito važna za proces nadzora situacije i donošenje pravovremenih odluka u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna.

- Dobru praksu koja se pokazala učinkovitom prošle godine, implementirat ćemo i ove godine pa će tako ovlasti o angažiranju Hrvatske vojske biti prenesene na vojnog zapovjednika u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu, što će ubrzati proces donošenja odluka i angažiranje snaga, dodao je.

Naveo je i da će Ministarstvo obrane - osim zračnih snaga koje obuhvaćaju šest zrakoplova Canadair, šest Air Tractora, Pilatus te dva transportna helikoptera osigurati do dvjesto pripadnika kopnenih snaga u spremnosti za intervenciju unutar jednog sata te po potrebi dodatne snage do tisuću pripadnika.

- Ustrojavanjem novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave i nabavom novih besposadnih letjelica unaprijedit ćemo i naše sposobnosti izviđanja i nadzora područja ugroženih požarima, dodao je.

I Krstičević je istaknuo provedbu vježbe "Sigurnost 20" koja će prije početka sezone biti, kako je rekao, vrhunac priprema i provjera standardnih operativnih procedura, zapovijedanja i koordinacije između sastavnica Sustava domovinske sigurnosti.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je vatrogascima i svima koji rade na sprječavanju odnosno gašenju požara te ocijenio da je u mandatu ove Vlade ostvarena najveća sinergija svih aktera te tehnički i komunikacijski sustav unaprijeđen na višu razinu, a posebno činjenicom da je Hrvatska vatrogasna zajednica dobila status središnjeg državnog ureda.  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!