16:37 / 02.12.2018.

Autor: HRT

Usvojen proračun; Bačić: O udomiteljstvu glasovanje 14. prosinca

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saboru je ovo predzadnji radni tjedan prije redovne zimske stanke koja po Ustavu počinje 15. prosinca i traje do 15. siječnja.
Državni proračun za 2019. godinu izglasovan je sa 79 glasova za, jednim suzdržanim i 45 protiv.

Većinom glasova prihvaćen je i rebalans proračuna za 2018. te prihvaćene projekcije za 2019. i 2020. godinu. Za rebalans proračuna izjasnilo se 78 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 45 ih je bilo protiv.

Na glasovanju o amandmanima na državni proračun, Klub Stranke Milana Bandića povukao je amandman kojim je tražio besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u zemlji. Kažu kako to čine jer su dobili jamstva da će se novac za to osigurati preraspodjelom.

Prema prijedlogu izmjena državnog proračuna, ukupni prihodi bit će povećani za 144 milijuna kuna u odnosu na originalno planirane, te će iznositi 129,2 milijardi kuna. Najvažnija promjena odnosi se na jamstva za Uljanik grupu, a efekt plaćanja po protestiranim jamstvima procjenjuje se na minimalno 2,5 milijardi kuna do kraja godine.

Rebalansom se na poreznim prihodima planira prikupiti 2,1 milijarda kuna ili 2,7% više nego što se originalno planiralo proračunom za 2018. Pritom se planiraju prihodi od PDV-a od 51,1 milijardu kuna ili 3,1% viši, zahvaljujući pozitivnim kretanjima u gospodarstvu i povećanju raspoloživog dohotka.

Prihodi od poreza na dobit bit će za 1,3% veći, odnosno u visini od 8,4 milijarde kuna, prihodi od doprinosa 2,6% veći ili ukupno 24,9 milijarde kuna, dok bi prihodi od administrativnih i upravnih pristojbi trebali biti 18,2% veći, na 4,4 milijarde kuna. Što se tiče rashoda, oni su ukupno za 2018. rebalansom planirani na 131,7 milijardi kuna, što je smanjenje od 1,6 milijardi u odnosu na tekući plan.

Jamstvena pričuva povećava se s originalno planiranih 265 milijuna kuna za 2,6 milijardi kuna, pa će ukupno iznositi 2,865 milijardi kuna uslijed očekivanog aktiviranja državnih jamstava odobrenih Uljanik grupi.

Na rebalans proračuna podnesena su samo dva amandmana, i to iz Živog zida, no oba su odbijena.

Sabor neće danas glasovati o Zakonu o udomiteljstvu

Tijekom glasovanja SDP-ovac Arsen Bauk tražio je od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da mu objasni zašto se među točkama u planu današnjeg glasovanja ne nalazi i Zakon o udomiteljstvu u vezi kojeg se ne slaže vladajuća većina, no Jandroković mu je kazao kako će se o njemu glasovati "kada se steknu uvjeti" te dodao da će do kraja tekuće sjednice biti još dva glasovanja.

HDZ-ov koalicijski partner HNS svoju je potporu tomu zakonu prošlog tjedna uvjetovao prihvaćanjem amandmana po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece što nije dobilo 'zeleno svjetlo'.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je kako i dalje traju konzultacije o načinu glasovanja o Zakonu o udomiteljstvu pa zato taj zakon, koji je podijelio vladajuću većinu, nije bio na popisu zakona o kojima se glasuje.

"Nismo danas izostavili samo Zakon o udomiteljstvu, ima toga još, o tome ćemo se dogovoriti vjerojatno 14. prosinca, i o tome glasovati", kaže Bačić.

Marasove zamjerke vezane uz osnivanje Državnog inspektorata

Zamjerke je na početku glasovanja imao i SDP-ov  Gordan Maras s obzirom na to da su u srijedu za raspravu na dnevnom redu najavljene 33 točke vezane uz osnivanje Državnog inspektorata. Poručio je kako se sve to radi samo kako bi se na čelo tog inspektorata postavio HDZ-ov zastupnik i predsjednik Zagrebačke skupštine Andrija Mikulić, a njega bi u skupštini zamijenio Drago Prgomet.

Sabor ovoga tjedna treba raspraviti 50-ak zakona

Glasovanjem o raspravljenim točkama, Sabor ulazi u vrlo dinamičan tjedan u kojemu bi u pet radnih dana trebao raspraviti 50-ak zakona, među kojima i paket zakona za cjelovitu mirovinsku reformu te zakon o Državnom inspektoratu kojim će se objediniti inspekcijski poslovi iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava. Saboru je to pretposljednji radni tjedan prije redovite zimske stanke koja prema Ustavu počinje 15. prosinca i traje do 15. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!