Utjecaj digitalnih platformi na ljudska prava

15:18 / 08.12.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/A.P.C.

Tina Đaković, Kuća ljudskih prava

Tina Đaković, Kuća ljudskih prava

Foto: HTV / HRT

U sklopu Human Rights Film Festivala večeras se održava online rasprava o utjecaju internetskih platformi na ljudska prava. Neka od pitanja te izazovne teme analizirala je u Studiju 4 Tina Đaković iz Kuće ljudskih prava, koja je i moderatorica najavljene rasprave.

- Svakodnevno koristimo internetske platforme, društvene mreže, usluge dostave, pretraživače...Internetske platforme danas imaju sve veći utjecaj na ljudska prava i slobode i to u smislu da imaju utjecaj na našu privatnost. Pitanja su za što i kako koriste i s kime dijele podatke koje prikupljaju o nama, kako utječu na našu slobodu i pristup informacijama - u smislu kako se sadržaji na društvenim mrežama moderiraju - što se uklanja, a što se potiče i koliko su postupci društvenih mreža odnosno internetskih platformi transparentni i u skladu s ljudskim pravima, rekla je uz ostalo Tina Đaković.


Dodala je kako se nameću i pitanja u smislu zaštite od diskriminacije i nasilja i govora mržnje na digitalnim platformama i što je dozvoljeno na društvenim mrežama, a što nije i kome, u smislu radničkih prava. 


Objasnila je kako je riječ o pravima radnika čiji je rad posredovan kroz digitalne platforme, a to su u Hrvatskoj najviše vozačice i vozači, dostavljačice i dostavljači.


- Možemo u ovom području otići korak dalje i reći da način na koji internetske platforme danas posluju utječe na našu realnost, a time i na naša ljudska prava svakodnevno, bez da smo mi toga možda svjesni, rekla je. 


Odgovornost korisnika i kreatora digitalnih platformi 


Budući da internetske platforme već dugo nisu samo mjesto za zabavu i oglašavanje, već mjesta na kojima se vode ozbiljne rasprave i nude kojekakve informacije, postavlja se pitanje odgovornosti i korisnika i onih koji kreiraju takve sadržaje.


- Kad govorimo o regulaciji internetskih platformi, države dosta kasne s regulacijom, a  kada je riječ o ljudskim pravima u digitalnom okruženju, tu smo u području upravljanja internetom, što nije lako. Nekako je i u suprotnosti doživljaja interneta kao prostora slobode, što on jest, ali kao prostor koji nije upravljan i nije posjedovan ni od koga, kazala  je Tina Đaković. 


Ocijenila je kako danas mnoge države zaoštravaju regulaciju digitalne sfere.


- Neke od tih regulacija su jasno legitimne, npr. ograničenja vezana uz poštivanje radničkih prava ili uklanjanje sadržaja koji pozivaju na nasilje i mržnju. Neke regulacije nisu opravdane, kao što je filtriranje ili potpuna zabrane pristupa nekim sadržajima.  Narazini EU-a  upravo se sprema nova regulativa u ovom području. U tome je važna i regulativa korištenja umjetne inteligencije, koju internetske platforme sve više koriste za razvoj svojih usluga, dodala je. 


- Vezano za nas kao korisnike, odgovornost svakoga od nas za zaštitu ljudskih prava prisutna je i trebamo je biti svjesni. Tu veliku odgovornost imaju i država i internetske platforme, koje su ustvari privatne komercijalne kompanije. One međutim nisu izuzete od poštivanja ljudskih prava i sloboda, istaknula je Tina Đaković.


Kazala je kako Hrvatskoj nema posebne regultive na nacionalnoj razini, niti se tematika regulacije internetskih platformi može rješavati na nacionalnoj razini, iako su neke zemlje, npr. Njemačka i Francuska uvodile neke zakone, upravo vezano za govor mržnje. U Hrvatskoj tako nešto nemamo i zato se u EU i događa ovaj prijedlog akta o digitalnim uslugama koji bi se onda trebao primjenjivati u svim zemljama EU-a, kazala je. Radnička prava u pandemijskim okolnostima - koji su izazovi 


- Internetske platforme svoje radnike tretiraju kao posrednike ili suradnike. To ima posljedice na to da se internetske platforme ne smatraju poslodavcem iako to na neki način jesu. Večeras ćemo na tribini u sklopu Human Rights Film Festivala čuti o tome od novoosnovanog Sindikata radnika digitalnih platformi i kolegice Inge Filipović i SSSH, od kolegice Sunčice Brnardić koje će nam dati uvid u to što su njihovi izazovi i koja rješenja predlažu, najavila je.


Dodala je kako su neki od izazova pravo radnika na digitalnoj platformi na godišnji odmor, ili pravo na zdravstveno osiguranje i sva ona prava koja radnici u Hrvatskoj imaju.


Problem lažnih vijesti


- Problem lažnih vijesti ili dezinformacije problem je koji se mora osvještavati. Mi u Hrvatskoj nažalost imamo nisku razinu građanske kompetencije.Tu je rješenje građanski odgoj i obrazovanje. S druge strane, trebamo biti svjesni toga da su nternetske platforme značajno poboljšale komunikaciju i organiziranje, ali isto tako, mogu i negativno utjecati i na slobodu izražavanja i na slobodu udruživanja. One su u konačnici korporacije kojima ljudska prava i pravo na pristup informacijama nisu prvi interes, nego zapravo njihov profi, kazala je.


Pitanje  prava na privatnost - često nismo svjesni kako internetske platforme funkcioniraju 


- Svakako je GDPR probao utjecati na to područje i jest promijenio neke prakse. Pitanje privatnosti na društvenim mrežama je i pitanje informiranosti nas kao korisnika o tome što zapravo društvene mreže rade s našim podacima. Tu i dalje postoji niz zabrinjavajućih pitanja vezano uz internetske platforme i dijeljenje naših privatnih podataka. Često nismo svjesni kako internetske platforme funkcioniraju što se tiče privatnosti. To je zapravo pitanje transparentnosti njihovog načina poslovanja, istaknula je Đaković.  


Kad je riječ o izloženosti djece i mladih zloporabama na internetskim platformama, smatra da je u tome važno područje medijske pismenosti i građanskog obrazovanja. 


- Treba sigurno više u to ulagati, jer internetske platforme jesu tu, one su i budućnost. Sigurno je važno poticati kritičko preispitivanje tih platformi na način kako trebamo poticati i kritičko čitanje medija, rekla je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!