18:53 / 06.03.2020.

Autor: Šime Vičević/IMS/Dnevnik/HRT

Utjecaj migrantske krize na Hrvatsku

-

-

Foto: - / -

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj upravo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije vidi kao priliku da se poboljšaju i odnosi Brisela i Moskve.
Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o slanju vojske na granicu, rekao je predsjednik Zoran Milanović. Nakon dogovora Putina i Erdogana o primirju u sirijskoj pokrajini Idlib, svi se nadaju da će se situacija smiriti i migranti odustati od masovnih pokušaja ulaska na europski teritorij.

- Milanović: Ne razmatra se mogućnost slanja vojske na granicu - Azimov: RH bi mogla potaknuti uspostavu dobrih odnosa između Rusije i Europe - EU ne pristaje na ucjene Turske i štitit će vanjske granice

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj upravo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije vidi kao priliku da se poboljšaju i odnosi Brisela i Moskve.

Jučerašnji dogovor Putina i Erdogana o primirju u Idlibu, tvrdi premijer Plenković, pozitivna je vijest.

- Vjerujem da ćemo nastaviti dijalog s Turskom, s turskim predsjednikom, u interesu je svim članicama Europske unije, a prije svega i humanitarni interes da ljudi koji su godinama bili na teritoriju Turske, a koji su bili transferirani sada prema grčkoj granici, ne dolaze u situaciju da žive u uvjerenju da je granica otvorena i prohodna, onda se to ne događa, dakle, treba se vratiti u situaciju poštivanja sporazuma iz 2016. između Unije i Turske koji je u odnosu na onu tadašnju migrantsko-izbjegličku krizu smanjio intenzitet kretanja migranata, kaže Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Premijer ističe kako bi bilo najprimjerenije da se migranti s granice vrate u Tursku. Predsjednik Republike ne vjeruje da će veći migrantski val doći i do naše granice.

- U ovom trenutku vojska na granicama nije aktualna, u ovom trenutku, kažem, jer kao što ste vidjeli ni u priopćenju koje je usuglašeno s Vijeća za nacionalnu sigurnost o tome nema ni riječi, ističe Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Zna se koje su koje su zadaće Hrvatske vojske. Ona štiti cjelovitost, neovisnost i suverenitet Republike Hrvatske. To su vrlo, vrlo teške kategorije i migrantska kriza ih ne ugrožava.

Na granicu Europske unije, u žarište migrantske krize, Hrvatska bi mogla u ispomoć poslati policijske snage.

- Hrvatska je deklarirala jedan brod s 8 članova posade i 4 policijska službenika koji bi bili na granici između Grčke i Turske, naravno u sastavu Frontexa, naglašava Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. 

Istodobno, stajalište je Europske unije da se kriza mora rješavati diplomatskim putem. Ruski veleposlanik Azimov u hrvatskom predsjedanju vidi priliku za razvoj dobrih međunarodnih odnosa te ističe da Europa mora cijeniti ulogu Rusije.

Jučerašnja odluka još je jedno svjedočanstvo utjecaja i snage Rusije.

- Umjesto uvođenja sankcija prema Rusiji, Europa mora uspostavljati prijateljske odnose s Rusijom, smatra Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanik, kojemu uskoro istječe mandat u Hrvatskoj, smatra kako je ovo dobar trenutak da počne postupak normalizacije odnosa Europske unije i Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!