Utrka s vremenom i troškovima na gradilištu pristupnih cesta

27.05.2022.

21:02

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/HRT

Vicko Dragojević

Vicko Dragojević

Foto: Dnevnik / HRT

Većina radova na pristupnim cestama Peljškom mostu primiče se kraju. Hoće li sve biti spremno za planirano otvaranje sredinom srpnja došao je provjeriti i resorni ministar Oleg Butković. Na gradilištu traje utrka s vremenom, a pojavila se i velika razlika u cijeni ugovorenih i stvarnih troškova izvođača radova.


Na gradilištu budućeg čvora Brijesta, izvođač radova stalno povećava broj radnika, dodatno su angažirane i brojne tvrtke - sve kako bi sve bilo gotovo u roku. Čini se da će se to i dogoditi, da će sve biti završeno do 13. srpnja. Premda je riječ o prilično zahtjevnoj dionici, oni najveći infrastrukturni izazovi, poput tunela ili vijadukta - riješeni su, javio je za središnji Dnevnik Vicko Dragojević

O povećanju troškova izgradnje i do sada se govorilo, ali kako se bliži završetak radova, sve je bliži onaj završni račun. Izvođači radova do sada su uputili samo najavu povećanja troškova, ne i izračune, ali je već sada jasno da će najveći dio povećanja cijena otpasti na pristupne ceste. Dok se gradio most, povećanje troškova izbjegnuto je ranijom nabavom, čelik je plaćen prije, a najveći zahtjev za povećanje cijene odnosi se na poskupljenje transporta rasponske čelične konstrukcije iz Kine do Hrvatske.

S pristupnim cestama situacija je drukčija: cijene na svjetskim tržištima divljaju, pogotovo nakon izbijanja rata u Ukrajini. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić otkrio je kako postoji ponuda Europske investicijske banke da se za taj dio troškova osnuje poseban fond iz kojega bi se pokrili troškovi.

Smirivanje cijena na svjetskom tržištu zasad se ne nazire, što će se itekako osjetiti na europskim projektima. A novi projekti, sufinancirani europskim novcem, morat će se dogovarati na neke drugačije načine, kazao je Dragojević.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!