22:18 / 19.03.2021.

Autor: Marijana Kranjec/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Neizvjesna utrka za Bjelovar

Utrka za Bjelovar

Utrka za Bjelovar

Foto: Dnevnik / HRT

Neizvjesno će biti i u utrci za gradonačelničko mjesto u Bjelovaru. Podsjetimo, grad vodi čelnik HSLS-a Dario Hrebak, koji je na nacionalnoj razini u koaliciji s HDZ-om. Rukavicu mu je za sada bacilo četvero izazivača.

Iako su četiri godine surađivali u koaliciji, a i danas im je važan partner na državnoj razini, HSLS-ov Dario Hrebak za gradonačelničko se mjesto nadmeće bez podrške HDZ-a.

- HDZ nas nije podržavao ni zadnji put tako da mi izlazimo praktički u identičnom sastavu, kaže Dario Hrebak, kandidat HSLS-a za gradonačelnika Bjelovara.

- HDZ je najveća stranka u županiji i u gradu i logično je da ima svog kandidata, rekao je Zoran Bišćan, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Bjelovara.

Kaže da je podrška HDZ-a omogućila ostvarenje gradskih projekata, a oni imaju i nove.

- Smanjit ćemo cijene vrtića na 350 kuna, želimo se fokusirati da obiteljima olakšamo život u gradu Bjelovaru, dodao je Bišćan.

Oko olakšica za plaćanje vrtića kandidatkinja Centra već se sukobila s vladajućima.

- U gradu je takva klima da se ne poštuje različitost mišljenja i on funkcionira na principu daš mi - dam ti, kaže Danijela Hajdinjak Prihić, kandidatkinja Centra za gradonačelnicu Bjelovara.

Želi razvijati identitet grada.

- Želimo se fokusirati na poduzetnike i na mlade zato što su oni ti koji odlaze iz ovog grada, dodaje kandidatkinja.

Podršku su joj gotovo dali i u SDP-u. No nakon burne sjednice Gradska organizacija je raspuštena, a za izbornu utrku odabrano posve novo lice.

- Novi smjer, novi ljudi i nove mogućnosti, kazala je Antoneta Đokić, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Bjelovara.

Osim umirovljenika posvetit će se, kaže, još dvjema skupinama.

- Želimo osnovati javnu ustanovu poljoprivrednika, veliki cilj je također centar za mlade, dodala je Đokić.

Želi spriječiti njihov odlazak, baš kao i protukandidat s druge strane političkog spektra.

- Nekoliko tisuća građana mi smo izgubili u ovih zadnjih par godina i mi to želimo promijeniti tako da stvorimo bolje gospodarske uvjete za zapošljavanje, rekao je Dražen Medved, kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Bjelovara.

Pohvaljuje energičnost aktualnoga gradonačelnika, no priželjkuje bolje raspolaganje novcem građana.

- Rekao bih da transparentno ne znači dobro i kvalitetno, pogotovo ako se plati skupo, dodao je.

Osobito se to odnosi na gradnju toplica, što Hrebak smatra prilikom generacije.

- Bjelovar mora imati zatvorene bazene, ali na jedan pametan način tako da koristimo geotermalne obnovljive izvore, izjavio je Hrebak.

Dopuštenje za istraživanje njihova potencijala upravo su dobili, pa se planira i gradnja toplane na termalnim izvorima. Tko će dobiti priliku zacrtano i ostvariti znat će se sredinom svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!