16:27 / 01.05.2021.

Autor: Leo Škrinjarić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Utrka za Virovitičko-podravsku županiju

Utrka za Virovitičko-podravsku županiju

Utrka za Virovitičko-podravsku županiju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na predstojećim lokalnim izborima u svibnju stanovnici virovitičko-podravske županije na glasačkim će listićima moći odabrati jednog od troje kandidata za župana, a predizborna kampanja se već zahuktala prema aktivnostima pojedinih kandidata.

Jedna je to od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj koja pak prednjači po provedbi europskih projekata i privlačenju europskog novca koji se ulaže u poljoprivredu te izgradnju gospodarske infrastrukture.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović u utrci je za drugi mandat. Napominje da je tijekom njegova mandata u županiju uloženo više od 2 milijarde kuna iz europskih fondova, a ostvareni su i brojni projekti u području poljoprivrede, gospodarstva i školstva.

- Uskoro ćemo izaći s programom koji je jedna lista projekata, a ne lista želja, konkretni projekti vrijednosti otprilike 800 milijuna kuna, projekti koji će promijeniti viziju naše županije, koji su u visokoj fazi pripremljenosti, kaže Igor Andrović, kandidat za virovitičko-podravskog župana, koalicija HDZ-HSLS.

SDP na izbore izlazi u koaliciji s Hrvatskom strankom pravne države. Nude zaokret od dosadašnje 26-šestogodišnje vladavine HDZ-a koji smatraju odgovornim za pustošenje i devastaciju.

- Ono što je interesantno, ovu županiju svaki dan u prosjeku napušta jedna četveročlana obitelj. To je ono što mislim zaustaviti i moja vizija da bi se to zaustavilo je staviti u funkciju sve resurse kojima raspolaže ova županija, a nema ih malo, rekao je Mate Vukušić, kandidat za virovitičko-podravskog župana, koalicija SDP-HSPD.

U Domovinskom pokretu još nisu predstavili javnosti stranke s kojima izlaze na izbore, ali ističu da je riječ o koalicijskim partnerima s kojima dijele sličan svjetonazor.

- Prvo treba napraviti da županija funkcionira transparentno, za sada to sigurno nije slučaj i to se vidi po svim projektima koje imamo u županiji. Uvijek se hvalimo nekim projektima, ali u biti novih radnih mjesta nema i situacija je ista čak mogu reći da je i gora u odnosu na prije, izjavio je Daniel Spajić, kandidat za virovitičko-podravskog župana, Domovinski pokret.

Tko će biti župan, a tko sjediti u klupama županijske skupštine iduće četiri godine - odlučit će građani 16.svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!