Utrka za župana Zadarske županije

06.04.2021.

20:08

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Zadar

Zadar

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

Izborna slagalica, mjesec uoči lokalnih izbora, uglavnom je posložena unutar većine stranaka. U utrku za čelnika Zadarske županije, kako sada stvari stoje, ide pet kandidata. No do raspisivanja izbora i predaje kandidacijskih lista ima još vremena, pa je i konačan broj kandidata za zadarskog župana neizvjestan.

U politički ring za titulu zadarskog župana zasad ulaze četiri stranačka kandidata i jedan nezavisni. Sadašnji zadarski župan, HDZ-ov Božidar Longin kaže kako je za županiju najvažnije da ima političku stabilnost i kontinuitet te da je to razlog zašto se ponovno kandidirao. Zadarska je županija, tvrdi Longin, gradilište s tri milijarde kuna vrijednih aktivnih projekata koje treba dovršiti.

- Želimo gospodarski i infrastrukturno snažnu županiju. Želimo jednu sigurnu županiju, posebno s epidemiološkog stajališta, kazao je Božidar Longin (HDZ).

Kandidat oporbe pet stranaka na čelu sa SDP-om je Zlatko Marasović. Tvrdi da želi transparentniji rad Zadarske županije, brži i bolji rad svih upravnih odjela te da njegova koalicija ima kvalitetna rješenja u mnogim, po njima problematičnim sektorima.

- Potreban je dobar program za razvoj poljoprivrede, za turizam i za ribarstvo. Ekologija je jedna od vodećih stvari koja mora biti prioritet u našoj županiji. Bez ekološki prihvatljivih tehnologija i bez brige o ekologiji možemo doći vrlo brzo u probleme, rekao je Zlatko Marasović (SDP-AM-HSS-Centar-GLAS).

Nenad Klarić kandidat je Domovinskog pokreta. Smatra da je najveći problem demografska politika i da se ona vodi pogrešno. Kaže da ga najviše boli to što mladi odlaze iz Hrvatske. Demografska i agrarna politika vrlo su mu važne.

- Jedno od prvih stvari je da političari budu odgovorni. Druga stvar je što bih želio da se stekne povjerenje, odnosno da sami građani sudjeluju na nekim referendumskim pitanjima. Veliki je egzodus mladih ljudi, što je posebno izraženo u Bukovici i Ravnim kotarima, kazao je Nenad Klarić (Domovinski pokret).

Neslužbeno, u utrku za župana ići će i kandidat MOST-a Đani Bunja. A kao zasad jedini nezavisni kandidat na lokalne izbore planira izići i Ivica Žuvela. Obojica će svoju kandidaturu javnosti predstaviti idućih dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!