Utrkom deva počinje obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

03.12.2022.

21:51

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/IMS/A.S./HRT

Tzv. "utrkom deva" počelo obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Tzv. "utrkom deva" počelo obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Foto: HRT / HTV

U vrijeme najtežih napada na opkoljeni Dubrovnik, veliku ulogu u obrani grada imali su i svi oni koji su na prvu crtu obrane, brdo Srđ, pod kišom granata i metaka nosili hranu, vodu i oružje. Zvali su ih devama, a jedan od njih, tada maloljetni Jasmin Žustra, tek je nakon 30-godišnje pravne bitke dobio status branitelja. Takozvanom "utrkom deva" počelo je i obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Tijekom Domovinskog rata ovim su se serpentinama na Srđ penjali Dubrovčani, takozvane deve, noseći hranu i opremu braniteljima na Srđu. Danas, njima u čast, stotinjak trkača odazvalo se tradicionalnoj humanitarnoj utrci "Stazom deva".

- Ova utrka puno znači samo zato što je humanitarnog karaktera i u čast hrvatskih branitelja, izjavio Ivica Rašić.

- Evo ovo je sedma godina, ovu godinu imam moju Juditu sa mnom od četiri i pol mjeseca, tako da nam je to isto bila posebna motivacija da dođemo malo prošetati serpentinama, rekla je Made Žeravica.

Devama se, još kao maloljetnik, priključio Jasmin Žustra. Trideset godina borio se za status branitelja. Dobio ga je prije nekoliko dana.

- Meni ne treba ništa, meni je trebao ovaj papir, koji sam jako želio da dokažem samo koliko sam bio, istinu koju sam ja činio u to vrijeme, u to doba. Imam svoj stan, imam svoja primanja, ja sam samo želio ovaj papir, ništa drugo, kazao je Jasmin Žustra, dubrovački branitelj.

Zbog njega su sretni i branitelji koji su bili na Srđu i obližnjim položajima. Deve su za njih značile - život.

- Ja se sjećam kad bih bio na Srđu u smjeni koliko bi nama značilo kad bi se, takozvane deve smo ih mi zvali, kad bi mi njih vidjeli dolje iz šume kako se penju. Znači, ti si bio siguran da ćeš dobiti i hranu i municiju i sve što je bilo potrebno tada u tom trenutku, kazao je dubrovački branitelj Riki Milun.

Stazom deva svake godine trče neke nove generacije, no jedno je sigurno - zasluge svih koji su sudjelovali u obrani grada Dubrovčani neće zaboraviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!