Utvrđivanje prava vlasništva katkad traje desetljećima

05.10.2019.

19:05

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Postati vlasnik nekretnine i "na papiru" proces je koji u nekim slučajevima može trajati godinama.
Želimo li prodati nekretninu ili podignuti hipoteku, moramo dokazati da smo vlasnik te nekretnine - "na papiru", a taj papir je izvadak iz zemljišnih knjiga. Oni koji nemaju vlasnički list, mogu ga dobiti upisom u zemljišne knjige koji je, u pravilu, vrlo jednostavan kada su riješeni imovinskopravni odnosi. Ako pak nisu, upis u zemljišne knjige može postati velik i dugogodišnji problem.

Postati vlasnik nekretnine i "na papiru" proces je koji u nekim slučajevima može trajati godinama.

- Jer imaju nesređeno zemljišnoknjižno stanje pa se to ne može od prve pa je potrebno nekakve prethodne radnje obaviti prije nego što bi se mogli upisati, kazala je Božena Busić, voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Zbog preopterećenosti sudova - utvrđivanje prava vlasništva katkad traje desetljećima.

- Tužba za utvrđenje prava vlasništva je klasični parnični postupak s nekakvim stvarno pravnim zahtjevom. I u takvim slučajevima, nažalost, nerijetko se vode i dvogodišnji, četverogodišnji, a i desetgodišnji sporovi, govori odvjetnik Frane Letica.

Situacija je to u kojoj se nalaze brojni građani, ali i velike institucije poput Hrvatske radiotelevizije, koja je još 2011. podnijela prijedlog za pokretanje zemljišnoknjižnog ispravnog postupka.

- Tek u srpnju 2016. godine, nakon 5 godina, nadležni sud donio je rješenje kojim se otvara pojedinačni ispravni postupak, međutim do danas, još uvijek nije zakazano niti jedno ročište, niti je predmet okončan, kazala je Ivana Orešković Ašonja, rukovoditeljica RJ Pravni i kadrovski poslovi HRT-a.

Upis u zemljišne knjige u pravilu je vrlo jednostavan kada su međuvlasnički odnosi riješeni. Tomu je pridonio novi zakon prema kojem se cijeli zemljišnoknjižni postupak određuje kao hitan.

- Prije bi to trajalo i do nekih 6 mjeseci recimo, a danas ćete to dobiti u roku od 15 radnih dana, govori Busić.

Zahvaljujući digitalizaciji, izvadak iz zemljišne knjige vlasnici nekretnina mogu dobiti putem sustava e-Građani.

- Vi ćete moći podnijeti i prijedlog za uknjižbu kad kupite neku nekretninu isto digitalnim putem kod nadležnih tijela, dakle nećete morati fizički ići na sud tu radnju napraviti, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministar dodaje kako bi i tijela državne uprave međusobno trebala komunicirati elektroničkim putem jer bi to znatno ubrzalo sudske procese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!