13:12 / 30.08.2019.

Autor: HRT

Uvid u Memorandum za 'Zagrebački Manhattan' - 15 minuta i bez prepisivanja

-

-

Foto: - / -

Zastupnicima je za uvid dopušteno samo 15 minuta bez mogućnosti prepisivanja.
Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević najavio je da će bojkotirati uvid u Memorandum koji je gradonačelnik Bandić potpisao za "Zagrebački Manhattan". Naime, nezadovoljan je jer je zastupnicima, tvrdi, za uvid dopušteno samo 15 minuta bez mogućnosti prepisivanja.

-
Pod ovakvim ponižavajućim uvjetima mi ne pristajemo na uvid. Smatramo da za to nema nikakva zakonskog uporišta i da arbitrarno iz dana u dan smišljaju nova pravila i ograničenja. Memorandum treba biti javno objavljen - izjavio je Tomašević.

Izvijestio je da su iz gradske uprave sve zastupnike obavijestili da danas od 8 do 16 sati mogu obaviti uvid u Memorandum o razumijevanju koji je Bandić potpisao s tvrtkom Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali samo u trajanju od 15 minuta i bez mogućnosti prepisivanja.

Jučer, kada još nije znao za te "ponižavajuće uvjete", Tomašević se na svom Facebook-profilu pohvalio kako su se iz njegova kluba izborili da se gradskim zastupnicima omogući uvid u Memorandum, a inzistiraju i da cijeli dokument bude dostupan zainteresiranoj javnosti.

- S obzirom na velik interes stručne i šire javnosti, smatramo da je zbog veličine, lokacije i namjene prostora gradonačelnik Zagreba dužan Gradskoj skupštini podnijeti detaljno izvješće o projektu 'Grad u Gradu', tzv. Zagrebački Manhattan -  stoji u prijedlogu zaključka Kluba lijevog bloka, koji je uvršten u prijedlog dnevnog reda sjednice Gradske skupštine najavljene za 4. rujna.

U rujnu masovni prosvjed protiv projekta "Zagrebački Manhattan"

Gordana Pasanec
priopćila je da građanske udruge i inicijative upozoravaju na netransparentnost i kršenje zakona vezano za taj projekt, zbog čega se obratili ministarstvima graditeljstva i uprave, predana je prijava DORH-u i pučkoj pravobraniteljici, a sprema se tužba Upravnom sudu i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

- Ovime do sada provodi se samovolja jednog čovjeka i u pripremi je referendum za njegovu smjenu, s obzirom na to da je kompletna gradska uprava korumpirana, a protiv Milana Bandića je u Državnom odvjetništvu više od 360 kaznenih prijava - rekla je Pasanec i za rujan najavila veliki prosvjed protiv tog projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!