11:47 / 17.04.2019.

Autor: HRT

'Uvijek je iza problematičnog psa problematični skrbnik'

Foto: Roman Michael Gottfried / Pixabay

Foto: Roman Michael Gottfried / Pixabay

Foto: - / -

Najveći problem je to što se psi koji napadaju uspavljuju, a vlasnici koji su kumovali tome ne dobiju nikakvu kaznu. To treba ispraviti u novom pravilniku.
Proteklih dana u javnost izlaze slučajevi napada pasa na ljude. Riječ je o opasnim pasminama. Sve to pokrenulo je pitanje postoji li lista opasnih pasmina i pasa ili bi ipak trebali imati listu opasnih vlasnika. O ovoj temi u Studiju 4 razgovarali smo s Lukom Omanom iz udruge Prijatelji životinja.

- Pravilnik o opasnim psima koji je sad na snazi je dobar i s izmjenom treba paziti da on bude još bolji.

- Trebamo raditi na tome da preventiva bude veća. Tako radimo dobro za životinje i za ljude. Cijela Europa pitbull terijere drži na listi opasnih pasa da bi ih zaštitila od njihovih skrbnika koji ih često koriste za borbe pasa.

- Naredbom socijalizacije i kastracije te se pse štiti od zlouporabe i da ne završe na borbama pasa koje su itekako prisutne u Hrvatskoj, naglasio je. 

- Najveći problem je to što se psi koji napadaju uspavljuju, a vlasnici koji su kumovali tome ne dobiju nikakvu kaznu. To treba ispraviti u novom pravilniku, naglašava.

- Svaki pas treba proći socijalizaciju i kastraciju ako se proglasi opasnim psom. No u slučaju da to vlasnik ne želi pas se usmrćuje. To je zaista katastrofa jer time kažnjavamo žrtvu. Ne dajemo svakom psu jednaku šansu za socijalizacijom i udomljavanjem. Neodgovoran skrbnik se lijepo riješio psa i može nabaviti odmah sutra drugoga s kojim može napraviti jednako zlo, ističe.

- Uvijek je iza problematičnog psa, problematični skrbnik. Ne može pas stradati smrtno zato što njegov skrbnik nije izvršio to što mu je naredila veterinarska inspekcija. Oto ili bilo koji drugi pas treba dobiti šasnu za socijalizaciju i novi dom. Takvom se skrbniku treba oduzeti pas na njegov trošak. Važno je da se lošem skrbniku može zabraniti nabavljanje novog psa s kojim može napraviti sve isto, ističe.

- Odgovornost je na skrbniku. Preventiva je najvažnija. Cijela Europa ima mjere, rekao je.

- Kontrola mikročipiranja je srž svega. Sve lokalne zajednice dužne su po zakonu vršiti kontrolu mikročipiranja svih pasa. Svi uzgajivači moraju biti registrirani pri nadležnom ministarstvu da se zna što rade i na koji način. Uzgoj pit bull terijer mješanaca je zabranjen upravo kako bi se zaštitila ta vrsta u borbama. Teže se uoče same borbe. Lakše se nađu uzgajivačnice za borbe pasa. Ono što možemo učiniti je dati alat veterinarskim inspektorima da kad naiđu na takvu uzgajivačnicu da odmah mogu narediti kastraciju i socijalizaciju, proglasiti ih opasnim psima za njihovu zaštitu je definitivno bolje nego da moraju dokazivati da se zaista radi o psima koji će biti namijenjeni za borbu, rekao je.

Preventiva štiti i same životinje i ljude

-
Skrbnik od svakog psa, bilo koje pasmine, može napraviti opasnog psa. Jedini razlog zašto su neke pasmine navedene kao opasne je zbog njihove zaštite da se ne koriste za borbe, ističe.

- Nema opasnih pasmina, ima opasnih ljudi koji zloupotrebljavaju pseću ćud koja se može prilagoditi za agresivnost ukoliko to čovjek želi, naglasio je.

- Ne samo da nemamo dovoljan broj komunalnih redara nego nemamo sve još dobro posloženo. Primjer je Zagreb koji je osnovao redarstvo za životinje i treba dalje raditi da razvije taj sustav. Na državnoj razini trebamo imati inpekciju i inspektore za zaštitu životinja. Trebamo sustav koji će raditi na zaštiti životinja ali i reda među skrbnicima, ističe.

- U Europi lokalna zajednica izdaje dozvolu da se pas smije nabaviti. Prije toga budući vlasnici moraju proći tečaj u kojem se objašnjava koja pasmina ima koje karakteristike. Nakon toga lokalna zajednica ih šalje u sklonište gdje mogu odabrati psa i udomiti ga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!