Uvjeti za javljanje na natječaj za najam državnih poslovnih prostora

03.08.2022.

11:04

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U subotu 30. srpnja je otvoren natječaj za najam državnih poslovnih prostora. Direktor Sektora za poslovne prostore Frano Bagarić, gostujući u Dobro jutro, Hrvatska, rekao je kako je ponuđeno 25 poslovnih prostora širom Republike Hrvatske, od čega je 20 prostora u gradu Zagrebu, a ostatak u Osijeku, Slavonskom Brodu, Kutini, Karlovcu i Rijeci. 

- Razgledavanje svih prostora može se obaviti od 19. do 29. kolovoza, u točno određeno vrijeme za svaki poslovni prostor, kaže Bagarić.

Nakon razgledavanja potrebno je složiti ponudu, koja se može predati do 2. rujna u 12 sati.

- Ponuda se šalje na adresu našeg društva, Planinska 1, u zatvorenim omotnicama i naznakom za koji poslovni prostor se predaje ponuda. Potrebno je ispuniti na našem obrascu podatke i vrijednost koja se nudi, a koja mora biti jednaka ili veća početnoj cijeni. Ponuda mora sadržavati i potvrdu o nepostojanju javnih dugova prema Poreznoj upravi, izvadak iz sudskog ili drugog odgovarajućeg registra i potvrdu o uplati jamčevine, dodao je.

Nakon predaje ponuda isti dan, 2. rujna radi se otvaranje javnih ponuda. Početne cijene poslovnih prostora formiraju se u odnosu na kriterije koje donese jedinice lokalne i regionalne samouprave.

- Ovisno o zonama u kojima se nalaze unutar grada ili nekih blokova i ulica. Tako je u Zagrebu u nultoj zoni cijena za ulične lokale preko 100 kuna po kvadratnom metru, a za dvorišne oko 60 kuna. Za prvu zonu je cijena oko 90 kuna po kvadratnom metru, a za drugu zonu 60 kuna ili manje – ovisno o položaju. Za ostala područja je to oko 40 do 60 kuna po metru kvadratnom, objašnjava Bagarić.

Broj ponuda, dodaje, ovisi o atraktivnosti samog prostora i njegove pozicije. Kao najpovoljnija ponuda odabire se ona s najvećim iznosom, ako su valjane i po ostalim kriterijima.

- Odluku donosi društvo Državne nekretnine, i svi se ponuditelji obavještavaju elektroničkom poštom, dodaje.

Ponuditelj koji je odabran za najam poslovnog prostora potpisuje ugovor na 10 godina.

- To pruža određenu sigurnost za ulaganje zakupca u poslovni prostor, a na njemu je da odluči koliko će u prostor ulagati, kaže Bagarić, te dodaje kako se isti zakupac može prijaviti za više poslovnih prostora.

Zakupac može biti ili pravna osoba ili fizička osoba s osnovanim obrtom. Za svaki poslovni prostor potrebno je uplatiti i zasebnu jamčevinu. Pri isteku najma od 10 godina, zakon dopušta produljenje ugovora.

- Ako je iznos s kojim je potpisan prethodni ugovor veći od onoga koji će biti u trenutku isteka ugovora prema kriterijima lokalne jedinice samouprave, onda imate pravo produljenja ugovora na sljedećih 10 godina, rekao je.

Cilj je, kaže Bagarić, dati što više natječaja kako bi se što više prostora stavilo u funkciju.

- Redovito objavljujemo natječaje, a predviđeno ih je još nekoliko za zakup. Intencija je da se svi prazni prostori daju na natječaj. Imamo stranicu državne nekretnine.hr na kojoj su poslovni prostori koji su spremni za natječaj, i za njih se može iskazati interes. Naši budući partneri uvijek mogu dobiti informacije i o prostorima koji su prazni, a mogu se staviti u funkciju putem natječaja. Svi prostori na našim stranicama označeni su naljepnicama koji govore da je u vlasništvu RH, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!