19:30 / 26.05.2021.

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HTV

Uvođenje blažih mjera za neke je politički potez

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Zbog dobrih brojeva, Nacionalni stožer civilne zaštite od petka uvodi blaže mjere. Da je ublažavanje mjera politički potez, smatra saborska oporba. Nezadovoljni su i vlasnici kafića, dok ublažavanje pozdravljaju organizatori vjenčanja.

- Je li mladenke mogu odahnuti? Udat će se ove godine svakako. Mislim da su sve sretne. Koliko čujem od kolega - pozivi su tu, ne moraju razmišljati hoće li ponovo prebacivati jednu godinu, kaže Žakline Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Ali gosti će se sada morati donjeti sa sobom 'specifične' poklone. Potvrdu o cjepljenju, potvrdu da su preboljeli COVID unazad šest mjeseci i negativan test brzi antignski test. Na vjenčanju mogže biti 120 ljudi i osoblje. Vremenskog ograničenja nema.

Odlično je i to što restorani, bistroi i slastičarnice mogu od petka raditi vani i unutra. No vlasnici kafića koji čine 70 posto ugostiteljske industrije ne mogu raditi unutra.

Jedni mogu, drugi ne mogu

- Eto jedne nelogičnosti. Ja sam vlasnik tri bara. U jednome mogu posluživati hranu, a u druga dva ne. Od petka u ovome baru možemo raditi, jer uslužujemo hranu, a u druga dva koja su caffe-barovi ne možemo, želi se zagrebački ugostitelj Dražen Biljan.

Riječki ugostitelji također odbrojavaju sate kada će ponovno napuniti restorane. Sunce je danas napunilo terase s brojnim gostima ali vlasnici kafića boje se kiše koja ovo proljeće gotovo pa neprestaje padati. Robertu Salačiću, kaže - tek 20 do 30% prometa dolazi od gostiju koji borave unutra, čak i u vrijeme najvećih vrućina. 

Predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije i vlasnik restorana Vedran Jakominić upozorava na nelogičnost - on smije raditi, a objekt do njega, sa stolovima na istoj terasi ne može.

I u Dubrovniku danas pune terase

- Ponovno se ponavlja diskriminacija koja se događala i prošle godine kad je radno vrijeme restorana bilo do dva sata, a kafićima do ponoći, mislim da to nije dobro. Ova vrsta diskriminacije bazira se isključivo na minimlnim tehničkim uvjetima, kaže predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.

Organizatori sajmova, koncerata i kulturnih događanja već mjesecima stoje na mjestu. Sada će oni lakše disati. Adnan Mehmedović kaže kako je njegova tvrtka 'A4' zadnji račun izdala u rujnu prošle godine. Jedva čeka početi raditi i planirati.

Planovi Stožera uvijek su politčki motivirani, smatraju oporba i predsjednik

- Dosadašnje odluke Stožera uvijek su korelirale s određenim političkim događajima pa je moguće da je to i ovaj put. Ali bez obzira na to, drago nam je da su brojke takve da se mjere mogu ublažiti, poručio je Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

- Po meni, odluka da se to sve skupa relaksira uz neka ograničenja u nekim zatvorenim prostorima, možda u trgovinama na još neko vrijeme, čisto predostožnosti radi - to je politička odluka, poručio je Zoran Milanović.

Političke odluke bit će puno lakše kad procjepljenost bude veća pa će i epidemiloške mjeri možda uskoro nestati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!