Uvođenje reda u zakup državnih prostora

17.03.2019.

18:54

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Zbog kaosa u starome zakonu na zakupu poslovnih prostora i proračun je gubio milijune.
Ministarstvo državne imovine nastavlja potpisivanje ugovora o zakupu poslovnih prostora. Do sada većina korisnika državi nije plaćala ništa, a neki su prostore čak dali u podzakup i tako dobro zarađivali. U tom području napokon se uvodi red: samo u prvih mjesec dana potpisano je više od 130 ugovora.

Katarina Balogh cijeli radni vijek svoju kreativnost izlaže u poslovnom prostoru u Radićevoj ulici - koji je u državnome vlasništvu.

- Ja sam u prostoru 50 godina i dobro je funkcioniralo bila sam pod ugovorom, sada su nas pozvali da obnovimo svoje ugovore i to sam napravila, kaže.

No ona je jedna od rijetkih. Od gotovo 6 tisuća poslovnih prostora u vlasništvu države, samo ih je nekoliko imalo ugovor o zakupu.

Kako bi se napokon zaštitili stvarni korisnici prostora, od kraja prošle godine u primjeni je novi zakon, a od početka ove Ministarstvo izravno s poduzetnicima potpisuje nove ugovore.

Zbog kaosa u starome zakonu na zakupu poslovnih prostora i proračun je gubio milijune.

- U proteklih 25 godina samo na poslovnim prostorima je učinjeno sto milijuna kuna štete RH, da se primjenjivao ovaj zakon ranije, imali bismo više od 200 milijuna kuna prihoda u državnom proračunu, ističe ministar državne imovine Goran Marić.

Do sredine ove godine trebalo bi se potpisati nekoliko stotina ovakvih ugovora. Oni koji se na poziv Ministarstva ogluše iz prostora će se morati iseliti, a prijeti im i prijava Državnom odvjetništvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!