17:49 / 01.02.2019.

Autor: Ruža Ištuk/HRT

Uvozimo cjepivo za 70 kuna, a u Imunološkom koštalo dvije

-

-

Foto: - / -

U KOHOM-u tvrde, zalihe su se potrošile, cjepiva protiv tetanusa u većini liječničkih ordinacija nema. A ozljede se događaju.
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine upozorila je početkom tjedna na nedostatak cjepiva protiv tetanusa. Smatraju da je to posljedica stanja u Imunološkom zavodu. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo demantirali su informacije o nestašici i poručili - cjepiva ima dovoljno.

U KOHOM-u tvrde, zalihe su se potrošile, cjepiva protiv tetanusa u većini liječničkih ordinacija nema. A ozljede se događaju.

Na sve to nije imuna ni oporba.

- U ovom trenutku u Hrvatskoj kao da smo u srednjem vijeku, vlada nestašica cjepiva za tetanus. Ne možete kod gotovo nijednog doktora opće prakse dobiti to cjepivo zbog toga što ministar nije odobrio uvoz, istaknuo je saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Iz HZJZ-a demantiraju tvrdnje o nestašici i poručuju da u zalihama imaju 20.000 doza.

Cjepiva su posljednji put u ljekarne dostavljena prije mjesec i pol dana, sada ih više nema, no kažu - očekuju ga.

- Izgleda od kad Imunološki zavod ne radi da zapravo imamo problem jer uvozimo strano cjepivo koje je i skuplje i koje je teže dostupno, ističe dr.med. i predsjednica KOHOM-a Vikica Krolo.

I to skupo plaćamo. Uvozno cjepivo protiv tetanusa stoji 70-tak kuna, a cijena onog koje je proizvodio Imunološki zavod nije bila ni dvije kune.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!