16:53 / 17.12.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Uvozom rabljenih automobila oštetili proračun

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HRT

Zadarska policija osumnjičila je dvojicu muškaraca da su izbjegavanjem plaćanja poreza prilikom uvoza i prodaje rabljenih automobila oštetili državni proračun za više od šest milijuna kuna.

Muškarce u dobi od 41 i 45 godina policija je kazneno prijavila zbog sumnje na utaju poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, izvijestila je u petak zadarska policija.


Mlađeg muškarca terete da je kao odgovorna osoba tvrtke sa sjedištem na zadarskom području od svibnja do kolovoza 2019. neistinito prikazao podatke o stjecanju dobara unutar EU-a, a radilo se o uvozu i prodaji rabljenih vozila, čime je, po osnovi manje obračunatog i plaćenog poreza na dodanu vrijednost, oštetio državni proračun za više od 2,8 milijuna kuna.


Drugog muškarca kao odgovornu osobu tvrtke sa šireg zadarskog područja sumnjiče da je neistinitim prikazivanjem podataka od veljače do studenog 2018. proračun oštetio za više od 3,3 milijuna kuna.


Obojicu muškaraca policija tereti da su nadležnoj ispostavi porezne uprave i u poslovnoj dokumentaciji neistinito prikazivali podatke o stjecanju dobara unutar EU-a, u nakani da njihove tvrtke ne plate porez na dodanu vrijednost u poreznim prijavama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!