Uz glasovitog masterchefa osvajaju vještine kreativne kuhinje

07:00 / 17.06.2022.

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/HRT

Uz glasovitog masterchefa osvajaju vještine kreativne kuhinje

Uz glasovitog masterchefa osvajaju vještine kreativne kuhinje

Foto: HRT / HRT

Svi se žale na nedostatak kvalitetne radne snage u turizmu. Mladi s novootvorenog požeškog studija Enogastronomije neće imati problema s pronalaskom posla. Uče o tradicionalnoj gastro ponudi u novom, modernom ruhu. Pod vodstvom masterchefa Tomice Đukića, glavnog kuhara "vatrenih", svladavaju vještine autohtonih "regionalnih kuhinja" Hrvatske.

Manuela je iz kutjevačkog kraja, obitelj se bavi proizvodnjom vina i sira, a ona kao i ova studentica iz Zadra - posao želi unaprijediti.

- Mislim da ima puno potencijala u našem podneblju jer se ljudi dosta bave i stočarstvom, proizvodnjom mlijeka i sira, mislim da bi to trebalo ukomponirati u bolju turističku ponudu – smatra Manuela Malčić, studentica Enogastronomije Veleučilišta u Požegi.

- Htjela sam nešto što je povezano s hranom, a nisam htjela nutricionizam, a ni čistu gastronomiju, već - ajmo reći nešto baš ovakvo, na višem nivou – otkriva Nika Jukić, studentica Enogastronomije Veleučilišta u Požegi.

A ovdje se spojilo ono najbolje - znanost, umijeće kuhanja i kreativnost.

- Kuhari imaju nekakve ideje, znanost im pomaže da ih pretoče u nekakav krajnji rezultat i to znači da kroz nove tehnike koje, danas imamo, dobivamo izvrsne rezultate, znači prekrasna jela – objašnjava Tomica Đukić, masterchef, voditelj praktikuma studija Enogastronomije Veleučilišta u Požegi.

Tema - regionalne kuhinje, a namirnice - opet s lokalnih gospodarstava.

- Prvoklasna sirovina, to su nas učili od prvog dana, iskorištavamo lokalno ono što nam se nađe pod rukom, iskoristimo sve do kraja - "zero rest" dakle – kaže Zvonimir Paponja, student Enogastronomije Veleučilišta u Požegi.

Trud na tanjuru neodoljivo izaziva sva čula.

Uz glasovitog masterchefa koji se brine i o zdravim obrocima naših nogometnih reprezentativaca, studenti polako, ali sigurno otkrivaju tajne i vještine kreativne kuhinje koju će kasnije nuditi gostima na vlastitim gospodarstvima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!