18:26 / 05.11.2018.

Autor: Jagoda Bastalić/I.B./HRT

Uz malo političke volje, konoplja bi Hrvatskoj mogla donijeti višestruku korist

-

-

Foto: - / -

Različiti ljudi, u bolesti i očaju, na različite si načine pokušavaju osigurati ulje kanabisa.
Iako smo još prije tri godine legalizirali medicinski kanabis, u našim ljekarnama više ga nema. Pretpostavka je da bolesni pripravke i dalje nabavljaju na crnom tržištu ili u inozemstvu. Komu takvo stanje odgovara? Zašto ne pratimo trendove zemalja koje u toj biljci vide lijek i unosan posao?

Različiti ljudi, u bolesti i očaju, na različite su si načine pokušavali osigurati ulje kanabisa. Najviše su ga tražili oboljeli od karcinoma i multiple skleroze. Do ljekovitog kanabisa moglo se samo ilegalno. I baš zbog toga krenulo se u njegovu legalizaciju u medicinske svrhe. Te 2016. s nestrpljenjem se čekao u ljekarnama.

I tek što je pripravak na bazi kanabisa postao dostupan, potkraj veljače ove godine naglo je nestao.

Potražnja za lijekom uopće nije prestala i osnovni razlog zašto je Povjerenstvo bilo osnovano je da spriječimo korištenje preparata na crnom tržištu, istaknuo je predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis doc. dr. sc. Ognjen Brborović

Pitali smo Ministarstvo kada će se ponovno naći na policama.

"Na zahtjev uvoznika od mjeseca listopada 2018. Ministarstvo zdravstva izdalo je dozvolu za uvoz pripravka, stoga se reguliranje opskrbe tržišta pripravcima na bazi kanabisa u obliku uljne otopine očekuje po realizaciji dozvole", priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

I dok u ovoj nepovoljnoj situaciji za pacijente čekamo da pripravak ponovno dođe u ljekarne, svi oni koji se već dugo bave ovim područjem smatraju da bi Hrvatska trebala napraviti iskorak. Oboljeli traže promjenu zakona, koji će im terapiju učiniti dostupnijom, kao što su to već učinile neke zemlje.
 
Od Kanade, Švicarske, Češke, dakle da oboljele osobe imaju pravo osobnog uzgoja u količini koja je propisana regulativom, zakonom i same si imaju pravo praviti što god žele jer naravno pravo na liječenje je apsolutno i onda u praksi oboljeli uzgoji kod kuće biljku i prave tzv. Simpsonovo ulje, rekao je predsjednik Udruge "Medicinska konoplja" Ratko Martinović

I dok čekamo da država odluči u kojem će smjeru ići, oni s iskustvom vide u području kanabinoida priliku, koju su neke zemlje već iskoristile.

Za uzgoj i proizvodnju kanabisa ima zainteresiranih, među njima je mladi magistar međunarodnih odnosa Zvonimir Kalić, koji je u obitelji imao iskustvo s uljem industrijske konoplje, kojeg je njegov jako bolestan djed koristio, nakon što su svi odustali od njega, i poživio još godinu dana.

Upravo je to iskustvo s djedom i konopljom njegovu obitelj zaustavilo u Hrvatskoj.

Bez ikakvog iskustva u poljoprivredi, stvorili su nešto novo. Danas imaju veliku paletu proizvoda od industrijske konoplje.

"Zbog određene suzdržanosti medicinske struke u propisivanju i primjeni pripravaka koji nigdje u svijetu nisu registrirani kao lijekovi, kao i zbog nedostatnih dokaza u liječenju pacijenata sukladno principima medicine utemeljene na dokazima, dodatno reguliranje uzgoja konoplje u medicinske svrhe sukladno konvencijama UN-a u Republici Hrvatskoj u ovom trenutku nije predviđeno", priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Karcinom, multipla skleroza, neke vrste epilepsije, psihičke bolesti, AIDS - dugačak je popis bolesti kod kojih su se pripravci na bazi kanabisa pokazali korisni. Potražnja će samo rasti. Uz malo političke volje, ova bi nam biljka mogla donijeti višestruku korist. Pomoći oboljelima, oživiti Imunološki zavod, vratiti život opustjeloj zemlji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!