07:00 / 20.08.2021.

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Novi Marof pokazuje svoju ekološku osviještenost

U tijeku je niz komunalnih radova

U tijeku je niz komunalnih radova

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Novom Marofu u tijeku je niz komunalnih radova, od modernizacije i uređenja nerazvrstanih cesta i puteva, do rekonstrukcije javne rasvjete. U pogon je puštena i solarna elektrana za potrebe Kulturnog centra "Ivan Rabuzin". Vrijednost svih ovih projekata je oko pet milijuna kuna. 

Na novomarofskom je području više od 500 kilometara nerazvrstanih cesta. Svake se godine oko tri i pol milijuna kuna uloži u asfaltiranje novih kilometara.

- Gledamo da praktički sve ove ceste koje su nam ostale, a koje vode do ljudi koji su udaljeni po dva, tri kilometra od asfaltiranih prometnica, da u nekom sljedećem razdoblju povučemo asfalt prema njima, istaknuo je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Strojevi rade i u samom središtu grada, gdje se obnavlja javna rasvjeta.

- Trenutno je ovo praktički treća faza gdje mijenjamo kompletne instalacije javne rasvjete, od novih lampi, stupova, vodova i paralelno polažemo cijevi za budući širokopojasni internet, poručio je.

Sve djelatnike novomarofske osnovne škole obradovat će asfaltiranje novog školskog parkirališta.

- S ovim potezom uređenja neuređenog prostora iza škole, i oslobađamo parkiralište u gradu i dobivamo svoja parkirališna mjesta. Usput, naši učenici i srednjoškolci dobit će šetnicu koja povezuje autobusni kolodvor i školu u Novom Marofu, naglasio je ravnatelj Osnovne škole Novi Marof Anđelko Bošnjak.

U pogon je puštena i solarna elektrana na zgradi Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" u koju je uloženo oko 400.000 kuna. Povrat investicije očekuje se za dvije do tri godine.

- Pedeset kilovata. Važno je da se ona nalazi na kulturnom centru koji je i značajni potrošač, tako da nećemo morati električnu energiju upumpavati u sustav, nego je ona iskorištena onako kako je najbolje, a to je na potrošaču, rekao je gradonačelnik Novog Marofa.

Uz ova ulaganja, Novi Marof pokazuje i svoju ekološku osviještenost pripremom za potpuni prelazak ulične rasvjete s dosadašnjih natrijevih žarulja na LED tehnologiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!