17:27 / 31.10.2020.

Autor: Margareta Jozinović, Ana Zadro/Dnevnik 2/B.A./HRT

Uz ove jednostavne upute rizik da se zarazimo uvelike opada

-

-

Foto: - / -

Možda ne možemo izbjeći zarazu koronavirusom, ali zato znamo što možemo učiniti kako bismo tu mogućnost što više smanjili.
Možda ne možemo izbjeći zarazu koronavirusom, ali zato, nakon već osam mjeseci života s pošasti, znamo što možemo učiniti kako bismo tu mogućnost što više smanjili. Uz masku i držanje distance, posljednja istraživanja govore kako se taj rizik znatno može umanjiti i redovitim prozračivanjem prostorija u kojima boravi više ljudi...

➡️ 2769 novih slučajeva, 15 osoba preminulo
➡️ Do ponedjeljka će KB Dubrava postati COVID bolnica

Iako većina prođe samo s blažim posljedicama, koronavirus neke je oboljele itekako uzdrmao.

- Ispala je kosa skroz, dva nokta su isto ispala, kaže Tajana Jakić iz Zagreba.

Nisu u opasnosti samo kronični bolesnici i stariji. Koronavirus može ugroziti i mlađe te zdrave. Kako ne možemo znati koliko smo otporni, ključna je prevencija.

Za savjet o nošenju maski obratili smo se mikrobiologinji Andreji Ambriović Ristov. Prvi savjet - ponašajte se kao da je vanjska strana maske premazana marmeladom koju nikako ne smijete taknuti.

- Kada masku primamo iz čiste vrećice, trudimo se da je držimo samo za rubove ili za ove male uzice, kaže Ambriović Ristov.

Kad je stavimo, stisnemo žicu unutar maske i priljubimo je uz nos. A kad je skidamo, ponovno to radimo pomoću uzica. Ako smo je koristili, primjerice 10-ak minuta, možemo je ponovno upotrijebiti samo na ovaj način:

- Nju uvijek stavljamo s unutarnje strane. Ruke su nam čiste, masku diramo uvijek samo za rubove, i nakon toga je možemo vratiti natrag u vrećicu, objašnjava Ambriović Ristov.


Masku nikad ne smijemo nositi oko ruke, u torbi bez vrećice, a najgore je spustiti je na bradu.

- Gdje prvo dirate vanjski dio maske, zamažete ruke s mogućim virusnim česticama, povučete masku, lijepo razmažete te viruse po ustima, kaže Ambriović Ristov.

U zatvorenim prostorima, uz masku, ključno je provjetravanje.

Kako prenose španjolske novine El pais, ako je šestero ljudi, od kojih je jedan zaražen koronavirusom, u prostoriji sa zatvorenim prozorima bez maski, nakon 4 sata druženja i glasnog razgovora, i ostalih petero će se zaraziti. Ako se vrijeme druženja skrati na dva sata, svi stave maske, a prostorija se redovito prozračuje, rizik zaraze pada na manje od jedne osobe.

Što se imuniteta tiče, ne postoji čarobna formula. No neki pripravci mogu pomoći organizmu da se odupre virusu.

- Vitaminom D, cinkom, nekim još dodatnim elementima, tipa selen, bakar, i dodatno ako je još nešto na biljnoj bazi, ehinaceja bi se mogla poslužiti, objašnjava mag. pharm. Boris Benčina iz Gradske ljekarne Zagreb.

Uz ovih nekoliko jednostavnih uputa rizik da se zarazimo uvelike opada. A štiteći sebe, štitimo i druge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!