Uz ove vježbe je župan Milinović prebolio Covid

21.11.2020.

18:14

Autor: Hrvoje Matejčić/Mario Kurevija/HRT

default error photo
Nakon mjesec dana vratio se poslu, a gotovo svaki dan odlazi barem dva sata u bolnicu demonstrirati vježbe disanja Covid pacijentima.
Nekadašnji ministar zdravlja, sadašnji ličko-senjski župan Darko Milinović, nakon što je prebolio teži oblik Covida, vratio se na posao. Za Dnevnik HTV-a opisao je tijek bolesti zbog koje se, u nekim trenucima, borio za svaki udisaj.

Sve je počelo bezazleno, samo povišena temperatura i blaga bol u prsima.

- Prvih sedam dana bio sam gotovo bez simptoma. Čak sam se našalio da bih išao vježbati, ali doktori mi ne daju, ispričao je.

No zatim se između sedmog i desetog dana stanje naglo pogoršalo. Tada svoj dom zamjenjuje COVID odjelom u gospićkoj bolnici.

- Došlo je do obostrane upale pluća, nakon toga oba plućna krila bila su zahvaćena i jetreni nalazi su bili loši, bio sam u jednom dosta klinički ozbiljnoj kliničkoj slici, rekao je.

Takva je slika trajala danima i minute su dijelile župana od toga da ga iz gospićke bolnice, gdje se težim bolesnicima daje samo kisik, presele u riječku na respirator.

Stanje se blago poboljšalo pa su odustali. Kaže da mu je iznimno pomogla vježba koju su mu preporučili kolege liječnici.

Još mu je jedan savjet olakšao muke, kaže, a to je spavanje na trbuhu. Tako se olakšava rad pluća.

Zbog svega što je prošao i zbog bolesnika na odjelu koje je gledao u teškom stanju, poziva sve one koji ne poštuju mjere i umanjuju opasnost virusa neka posjete Covid odjel u bilo kojoj bolnici.

Nakon gotovo mjesec dana borbe s virusom kaže da se danas osjeća kao da je rukom sve odneseno. Vratio se poslu, a gotovo svaki dan odlazi barem dva sata u bolnicu demonstrirati vježbe disanja Covid pacijentima.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!