17:30 / 18.09.2021.

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Uz zagrljaj suboraca obilježena 30. obljetnica "Opatijskih štakora"

Trideseta obljetnica formiranja "Opatijskih štakora"

Trideseta obljetnica formiranja "Opatijskih štakora"

Foto: HTV / HRT

Trideseta je obljetnica formiranja Prve satnije Prve bojne 111. brigade Hrvatske vojske - Opatijskih štakora. Svečano obilježavanje održano je ispred Sportske dvorane "Marino Cvetković" u Opatiji. 

Uz zagrljaj suboraca, pripadnici 1. satnije 1.bojne 111. brigade Hrvatske vojske postrojavanjem su se prisjetili ratnih zbivanja te 1991. u Opatiji. Brigada je svoje domoljublje pokazala već u srpnju 91.

- Kada smo izviđali i bili spremni spriječiti prodor JNA iz Slovenije prema Rijeci, kao i u svim kasnijim izvršenjima svojih borbenih zadaća i drago mi je što u tijeku izvršenja borbenih zadaća nijedan pripadnik nije poginuo, znači to je još jedna značajka i pokazatelj kvalitete, rekao je zapovjednik 1. bojne 111. brigade HV-a Gordan Juračić.

Opatijska satnija Prve bojne djelovala je na ličkome bojištu.

- Satnija Opatijski štakori se sastala nakon trideset godina kad smo krenuli na ratište, ličko ratište, bili smo u Brlogu i Brinju, djelovali na tom području, a pitate me za emocije, emocije su jako velike, u međuvremenu se s nekima nismo vidjeli trideset godina, kazao je zapovjednik 1. satnije "Opatijski štakori" 1. bojne 111. brigade HV-a Arsen Posavec.

U raznim postrojbama Hrvatske vojske u Domovinskome ratu poginulo je šesnaest branitelja s područja Liburnije među kojima je deset Opatijaca.

- Odaziv s ovog kraja na ratište bio gotovo preko devedeset posto, znači područja u kojem nije bio direktno rat, ljudi su shvatili ozbiljnost situacije, išli i obranili našu domovinu, dodao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Poginulih branitelja svake se godine prisjećaju i obilaskom njihovih posljednjih počivališta. Za ovogodišnju obljetnicu formiranja Grad je Satniji na zahtjev izradio svečanu zastavu Opatije kojom će na susretima predstavljati svoj kraj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!