07:08 / 24.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Uži kabinet Vlade

-

-

Foto: - / -

Ova nedaća koja je zadesila Zagreb i okolicu mislim da je prioritet i na njemu je fokus maksimalno, rekao je ministar Darko Horvat.
Prvu sjednicu nova Vlada održat će danas u 13 sati. Najavljeno je da će sa sjednice u Hrvatski sabor poslati prijedlog zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od posljedica potresa 22. ožujka. Hrvatski sabor sastat će se u utorak i raspravljati o tome prijedlogu. 

Uoči prve sjednice Vlade, sastao se uži kabinet, održana je sjednica koja je počela u 10 sati.Još postoje dvije, tri nepoznanice, ali gledat će se da se većina događanja dogodi na Trgu, da se izbjegne tvrđava, a razlog su epidemiološki uvjeti, kometirao je ministar obrane Mario Banožić skorašnje obilježavanje Oluje. To ćemo, dodaje, još izbrusiti do ponedjeljka ujutro.

Na pitanje hoće li na proslavi biti i SDSS, rekao kako bi mu bilo drago da budu.

- Na prvoj sjednici Vlade o Zakonu o obnovi porušenog Zagreba

Svjesni činjenice da smo pred prvim čitanjem, odnosno donošenjem Zakona o obnovi zgrada koje su porušene ili su oštećene u potresu i u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji. Mislim da je to nulti prioritet, ne samo novog resora, ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, već cijele Vlade, rekao je Darko Horvat ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

- Ova nedaća koja je zadesila Zagreb i okolicu mislim da je ovo prioritet i na njemu je fokus maksimalno, rekao je Horvat.

Idemo, dodaje, u dva čitanja da bismo skupili različita mišljenja i da bi došli do najboljeg modela.

- U sljedeća dva tjedna definirat ćemo konkretne izvore i iznose financiranja i mislim da će i građani Grada Zagreba i okolice biti zadovoljni. Pozivam sve da budu konstruktivni u raspravi, jer ovo nije zaključena verzija Zakona, zbog toga idemo u dva čitanja. Nadam se da će i oporba dati barem nekoliko konstruktivnih prijedloga, mi smo otvoreni za prihvaćanje debate svega što može pridonijeti da se Zagreb obnovi. Idemo otvorena srca prema oporbi, idemo u Sabor na prvo čitanje u nadi da će se iznjedriti još bolja varijanta za drugo čitanje, dodaje Horvat.


Moram formirati kabinet, ljude, riješiti tehničke stvari, rekao je član SDSS-a i novi potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

- Vidjet ću što je na dnevnom redu na užem kabinetu, što će biti na prvoj sjednici Vlade, što je za mene određeno, i trebam formirati svoj kabinet i ljude, imat ću tih tehničkih stvari za rješavati, to mi je prva stvar, da ekipiram ured i ljude u njima, i da se krene s poslom što prije, rekao je novinarima Milošević uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Prvotno se našalio da će mu prvi potez biti odrediti gdje će sjediti u Vladi. Na pitanje hoće li sudjelovati u obilježavanju VRO Oluja 5. kolovoza rekao je kako će "o tome još razgovarati". Nije odgovorio kada će s tim u vezi  susresti s premijerom Andrejem Plenkovićem.


Nastavljamo kontinuitet vanjske politike, nakon uspješnog predsjedanja koje se odvijalo u nezapamćenim uvjetima koronavirusa, Hrvatska je izašla ojačana, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Šef diplomacije je prije sjednice užeg kabineta vlade rekao da su hrvatski vanjskopolitički prioriteti u novom mandatu pristupanje Schengenu, OECD-u i ulazak u eurozonu koje opisuje "daljnjom integracijom u EU".  Veća pozornost neposrednom susjedstvu, briga za Hrvate gdje god žive ili su manjina, dio su izazova koje je naveo za sljedeći mandat.

Kaže da ti procesi idu "ustaljenim pravcem" i nada se da će se to dogoditi u mandatu ove vlade.

- Tu sam apsolutno optimističan. Ostvarit ćemo sigurno sve prioritete koje smo zacrtali. I naša su očekivanja realna, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je rekao da hrvatska diplomacija "ulaže velike napore" da se Hrvatska ukloni s nizozemske "narančaste" liste.

- Sigurno da će Nizozemci preispitati svoju odluku i da će nizozemski turisti nastaviti svoj boravak u Hrvatskoj, uvjeren je Grlić Radman.

Hrvatska je od utorka na nizozemskoj narančastoj listi zemalja zbog porasta slučajeva koronavirusa.

Nizozemskim građanima se "snažno preporučuje" 14-odnevna samoizolacija po povratku u zemlju, objavile su tamošnje vlasti.


Bitno da je počeo mandat, program je pred nama, poglavito Zakon o potresu. Na pitanje što će biti drugačije, kaže da ima dozu kritike, da su učinjene neke dobre stvari, ali što se može bolje da će sigurno promijeniti, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

- Fokus je što prije se vratiti na putanju koju smo imali četiri godine. Mislim da su svi građani shvatili koliko je odgovorno imati uravnotežene, odgovorne javne financije, ističe.


Idemo s djecom u školu ako je ikako moguće, ako nije moguće onda ne i to je u principu to, rekao je uoči sjednice užeg kabineta ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Na pitanje hoće li se uplesti u situaciju sa zagrebačkim Sveučilištem odgovara kako nema namjeru, te da tu situaciju može rješavati jedino Senat.


Na primoredaji sam dobila osnovne informacije o stanju u ministarstvu, o ugovorenosti sredstava, gotovo smo na 98%, a 39% apsorbiranih, odnosno isplaćenih sredstava, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.


Ako sam uspjela predstavljati Vijeće, 27 država članica, znate kako je u EU parlamentu, vjerujem da ćemo pomoći i turističkom sektoru, kojem najviše treba pomoći. Zahvalila sam ministru Capelliju na svemu i nije mu bilo lako u ovoj pandemiji, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Dodala je da joj nije žao što nije preuzela Fodove.


Izglasana Vlada Andreja Plenkovića

Plenković: Idemo odmah raditi, oporbi nudimo dijalog 

Vlada u petak o prijedlogu Zakona o obnovi Zagreba

Vlada premijera Andreja Plenkovića i njezin program dobili su sinoć povjerenje Hrvatskog sabora. Premijer je pritom poručio kako će nastojati opravdati dobiveno povjerenje koje doživljava "kao obvezu i šansu" i za Vladu i za sve hrvatske građane.   


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!