17:35 / 14.01.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Uži kabinet Vlade i sastanak koalicijskih partnera

-

-

Foto: - / -

Jedna od tema užeg kabineta Vlade je priprema za sutrašnju sjednicu Hrvatskog sabora.
Nakon sjednice užeg kabineta Vlade održan je i sastanak koalicijskih partnera, a potom i sastanak Kluba zastupnika HDZ-a.

Jedna od tema užeg kabineta Vlade je priprema za sutrašnju sjednicu Hrvatskog sabora. Poslijepodne se očekuje pitanje opoziva ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak, koje traži opozicija.

Ministricu Divjak u Saboru će braniti premijer. Ima potporu i HDZ-a, a i zastupnika Kluba Milana Bandića u Saboru.


Hrg o Divjak: Podržat ću bilo kakvu odluku premijera

Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je, govoreći o oporbenom prijedlogu za smjenom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, da je premijer Andrej Plenković osoba koja predlaže razrješenja i imenovanja ministara te da će on podržati bilo kakav njegov prijedlog.

Premijer je osoba koja predlaže razrješenje i imenovanje, dok premijer nekog ministra ili ministricu ne odluči smijeniti podržat ćemo njegov prijedlog, poručio je Hrg novinarima prilikom dolaska u Banske dvore na prvi ovogodišnji sastanak vladajuće koalicije.

Na pitanje podržava li onda ministricu Divjak samo zbog odluke premijera rekao je da je "to tako sa svakim ministrom". O odnosima u vladajućoj koaliciji Hrg kaže kako su "približno isti kao i prošle godine".

Ministrica Divjak kazala je da je pitanje njenog opoziva već riješeno Vladinim odbijanjem toga zahtjeva opozicije.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je da će se na saborskoj raspravi u srijedu, o oporbenom zahtjevu za opozivom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, odlučivati treba li budućnost obrazovanja i djece povjeriti znanstvenici i profesorici ili politikantima.

Marić o opozivu Divjak: Treba ostati miran i argumentiran

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da vladajuća većina u Hrvatskom saboru treba ostati mirna i argumentirana prilikom saborske rasprave o oporbenom prijedlogu za opozivom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

- Mislim da smo spremni, vidjet ćete i ćuti sve sutra. Treba uvijek ostati miran i argumentiran, poručio je Marić uoči užeg kabineta Vlade na pitanje jesu li vladajući spremni podržati Divjak u Hrvatskom saboru, gdje će se u srijedu raspravljati o oporbenom zahtjevu za njezinim opozivom.

O nezadovoljstvu članova zagrebačkog HDZ-a koalicijom sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovom strankom Marić kaže kako ništa ne zna, a na koalicijski sastanak nije ni pozvan.

Na pitanje je li Bandić krivac za izborni poraz predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu, Marić je odvratio kako "nije baš nekakav dobar sugovornik za tu temu".

Ćorić vjeruje da će Divjak ostati u Vladi

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je uoči sjednice Vladina užeg kabineta uvjerenje da će većina u Saboru odbiti oporbeni zahtjev za opozivom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i da će ona ostati u Vladi.

U vezi nastavka suradnje HDZ-a sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, Ćorić je rekao kako je to pitanje za Predsjedništvo HDZ-a, a on će se o tome, bude li pozvan, izjasniti u okviru stranačkih tijela.

Bandić o podršci HDZ-a: Ki bi da bi

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je, uoči sastanaka koalicijskih partnera u Banskim dvorima, da ne vidi problema u vladajućoj koaliciji, a na pitanje hoće li uskratiti podršku Vladi u Saboru ako zagrebački HDZ ne podrži novi GUP odgovorio je citirajući pokojnog Franju Tuđmana - "ki bi da bi".

Bandić je na pitanje novinara ima li ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak njegovu podršku izbjegao konkretno odgovoriti poručivši da je njegova stranka "odgovoran partner, koja od prvog dana surađuje na projektima od interesa za Zagreb i Hrvatsku", a u vladajućoj koaliciji on ne vidi problema.

- Nitko ništa ne viče, nitko ne galami, sve je OK, ja ne vidim problema, ustvrdio je.

Upitan kako surađuje sa zagrebačkim HDZ-om, s obzirom na njihove poruke da bi na njegovo mjesto trebao doći netko mlađi, odgovorio je kako "najbolje surađuje sa građanima koji su ga izabrali".

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, kazao je da se on osjeća sasvim fino, a da ne zna kako se drugi osjećaju.

Medved: Nisam primijetio da su zagrebački HDZ-ovci nezadovoljni Bandićem

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u utorak kako nije primijetio da članovi zagrebačkog ogranka HDZ-a izražavaju nezadovoljstvo koalicijom s gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovom strankom.

- Zagrebački gradonačelnik radi svoj posao, Vlada radi svoj odgovorno, poručio je Medved dolazeći na sjednicu užeg kabineta Vlade.

HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol u nedjelju je na facebooku objavio da "Bandić nije budućnost Zagreba" i pozvao HDZ u borbu za Zagreb, dok je prije nekoliko dana HDZ-ov ministar gospodarstva Darko Horvat ustvrdio da bi Bandića u idućem mandatu trebao zamijeniti netko mlađi.

Medved je, međutim, na pitanje novinara o nezadovoljstvu zagrebačkih HDZ-ovaca koalicijom s Bandićem kratko odgovorio kako "nije primijetio" nezadovoljne članove HDZ-a u Zagrebu.

U srijedu će se u Hrvatskom saboru raspravljati o zahtjevu oporbe za opozivom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, a Medved poručuje kako je Vlada o tome iskazala jasan stav.

- Vlada se jasno očitovala i dala vrlo jasan stav, podsjetio je Medved na Vladino odbijanje oporbenog prijedloga za smjenom Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!