18:57 / 27.10.2018.

Autor: Zoran Pehar/HRT

Uživajte u dobrim stranama interneta, ali oprezno

-

-

Foto: - / -

Društvene mreže često su izložene napadima hakera, a podaci korisnika nezaštićeni.
Sve češće građani putem e-pošte ili društevnih mreža primaju poruke kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju. Navodnim eksplicitnim sadržajem počinitelj ucjenjuje žrtvu uz prijetnju da će, ako mu ne uplati određeni iznos, taj sadržaj poslati Facebooku, Messengeru, Instagramu. S druge strane društvene mreže često su izložene napadima hakera, a podaci korisnika nezaštićeni. Stoga se mnogi pitaju, postoji li uopće privatnost na društvenim mrežama?

Umjetnik Stephan Lupino više voli raditi skulpture, nego provoditi vrijeme na društvenim mrežama. Kaže kako je unazad 5,6 godina iamo 10 lažnih profila.
Lažni profili dovodili su pravog Lupina u probleme. Uz pomoć prijatelja lažne profile je prijavio, a svoj verificirao. Od tada slijedi jednostavan savjet.

"Treba uključiti zdravi razum, znači već nakon što se spojimo na bilo koji profil možemo zaključiti da li je lažni ili ne, vidi se to na osnovu broja ljudi, imate li zajedničkih prijatelja", ističe urednik na portalu Portofon.com Krunoslav Ćosić.

Prevaranti su sve vještiji, a metode mijenjaju iz dana u dan. Posljednja metoda prevare koja se pojavila u hrvatskom internetskom prostoru je traženje otkupnine zbog kompromitirajućih fotografija. Počinitelj ucjenjuje tim putem građane da će ukoliko sam građanin ne izvrši uplatu određenih sredastava novčanih financijskih u vidu bitcoina da će navedeni nelegalno prikupljeni ili kompromitirajući sadržaj koji dovodi korisnika u ponižavajući položaj da će to javno objaviti ili da će proslijediti njegovim bližnjima, ističe Dragan Marić iz Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a.

Iz policije savjetuju da im se javite ako ste platili otkupninu. Ako dobijete takav mail, ne morate se zabrinjavati da će vaše obnažene fotografije osvanuti na internetu. Građani se ne trebaju previše zamarati s takvim načinom prevare, trebaju ignorirati tu komunikaciju, ne nastaviti komunicirati s počiniteljem. Također je preporučljivo da građani promjene svoje lozinke za sve servise koje koriste, ne samo za email adresu konkretnu, dodaje Marić.

Ako vam na Facebooku organizatori nagradnih igara traže kopiju osobne iskaznice, nemojte ju slati. Ako vam se pak jave prekrasna djevojka ili mladić, male su šanse da je riječ o ljubavi vašeg života. U opasnosti su i tvrtke. Prevaranti prouče ustrojstvo, stvore lažnu adresu sličnu pravoj i oštete tvrtke za iznose i do milijun kuna. "Lažno se predstavlja ovlaštenoj osobi u tvrtki kao njegov nadređeni ili kao osoba koja ima autorizaciju plaćanja, izvršenja određenih plaćanja za tu tvrtku te navodi samu žrtvu zaposlenika da izvrši prijenos određenih financijski sredstava na račun koji kontrolira sam počinitelj", ističe Marić.

Nacionalni CERT brine za informacijsku sigurnost hrvatskog internetskog prostora. Lakše ga je štititi ako su korisnici interneta educirani. Najvažniji savjet - budite oprezni. "Ne bi bilo primjereno kada bi osoba na svojoj majici imala isprintano svoje ime, prezime i PIN za banku. I to je nešto što želimo prebaciti i u digitalnu sferu i na društvene mreže", ističe Svan Hlača iz Carneta, nacionalni CERT.

Unatoč svim mjerama opreza, i tehnološki divovi bore s hakiranjem i krađom korisničkih podataka. Stav zajednice stručnjaka je da nitko nije u potpunosti siguran i da je napad moguće izvesti uz dovoljno sredstava i ljudi koje bi određena skupina mogla imati. Međutim, ono što možemo biti sigurni da takvi tehnološki divovi veoma snažno rade na kibernetičkjoj sigurnosti jer je riječ prije svega o njihovom ugledu, dodaje Hlača.

Ako niste objavili važne informacije poput PIN-a, adrese, broja bankovnog računa, onda vam ih nitko ne može ni ukrasti, a vi možete bezbrižno uživati u dobrim stranama interneta. Ali uvijek s dozom opreza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!