Izbori će se ponoviti na 18 biračkih mjesta

17.05.2021.

11:33

Autor: HRT

Konferencija za novinare DIP-a

Konferencija za novinare DIP-a

Foto: HTV / HRT

Završen je prvi krug lokalnih izbora, a glasački listići su prebrojeni. Izbori su prošli mirno i u demokratskoj atmosferi, rečeno je na konferenciji za novinare Državnog izbornog povjerenstva. Istaknuto je i da će se zbog utvrđenih nepravilnosti izbori iduće nedjelje ponoviti na 18 biračkih mjesta. 

Najčešće nepravilnosti bile su kršenje izborne šutnje, uglavnom objavljivanjem statusa na društvenim mrežama, a zabilježeni su i SMS-ovi koji su stizali na brojeve birača. Takve poruke odmah su blokirane, izvijestila je za podnevni Dnevnik s DIP-ove konferencije za novinare Iva Magušić-Dumančić.

DIP-ovu konferenciju za novinare možete pogledati ovdje: 

- Zbog utvrđenih nepravilnosti izbori će se slijedeće nedjelje (23. svibnja) ponoviti na 18 biračkih mjesta. U Kneževim vinogradima će se ponoviti izbori za Općinsko vijeće (za dva tjedna) zbog greške na glasačkom listiću, kazao je predsjednik DIP-a Đuro Sessa. Dodao je da će se drugi krug izbora održati u 14 županija i gradu Zagrebu, u 55 gradova i 87 općina. 

- Izbori su uglavnom prošli u redu. Bilo je manjih incidenata koji su rezultat toga što su lokalni izbori nabijeni strašću. Možemo biti zadovoljni demokratskim ozračjem, a posebno nam je drago što su izbori dobro prošli u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je izlaznost bila veća nego na prošlim izborima, dodao je Sessa.

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić podsjeća izborne sudionike koji su u prvom krugu završili utakmicu da konačna financijska izvješća moraju podnijeti do ponoći, 16. lipnja. Sudionici drugog kruga moraju sedam dana prije izbora, do subote, 22, svibnja u ponoć, podnijeti privremena izvješća o troškovima, donacijama i popustima za medijsko oglašavanje. Konačna izvješća svih sudionika drugog kruga moraju se dostaviti do 29. lipnja.


Najavio je i da će, zbog izmjene zakona i povećanja broja vijećnika - biti i 87 dopunskih izbora za predstavnike manjina u predstavničkim tijelima. Ti će se izbori najvjerojatnije održati krajem rujna ili početkom listopada.

Sessa: Izbornu šutnju treba maknuti ili poraditi na posljedicama njenog kršenja

Sessa je kazao da na ovim izborima ništa nije odudaralo od uobičajenog, odnosno onog što je bilo i na dosadašnjim izborima. Potvrđuje da je bilo kršenja izborne šutnje, uglavnom na modernim sredstvima komunikacije koje je teško kontrolirati. No, ta se kršenja ne mogu povezati s rezultatima izbora, naglasio je.

- Sada su na potezu niža izborna povjerenstva, oni će morati imati registar kršenja i dalje postupati prema zakonu, kazne će izreći prekršajni sud, kaže Sessa.

Ponovio je da sa izbornom šutnjom treba nešto učiniti, ili je maknuti ili ozbiljno poraditi na posljedicama njenog kršenja. Ima čvrstih elemenata i za jedno i za drugo, kaže Sessa i priznaje kako ni sam nema čvrsti stav o tome. 

Rok za konačne rezultate - danas u 19 sati

- Do danas u 19 sati nadležna izborna povjerenstva moraju objaviti konačne rezultate. Potom teče rok od 48 sati za eventualne prigovore, onda 48 sati za rješavanje prigovora i 48 sati za eventualne prigovore Ustavnom sudu, izvijestio je Sessa te dodao kako zasad nema naznaka da bi se to dogodilo. 

Na glasačkim listićima u drugom krugu kandidati će biti navedeni prema broju glasova koji su osvojili u prvom krugu. Prvi će biti onaj koji je osvojio više glasova. Ako oba kandidata osvoje isti broj glasova, izbori se ponavljaju. Dosad su bila dva takva slučaja - u Bistrici i Starom Gradu na Hvaru, zaključio je Sessa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!