Tomašević najavio cijepljenje i vikendom u Zagrebu te promjenu cijene odvoza otpada

02.11.2021.

11:06

Autor: HRT/S.M.

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HRT / HTV

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je novi punkt za drive-in PCR testiranje na Velesajmu i cijepne punktove. Kazao je tom prigodom da je u Zagrebu, u odnosu na sve druge županije, najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom. Najavio je da će Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba privremeno koordinirati hitno zbrinjavanje pacijenata s COVID-om na cijelom području grada te će ih zbrinjavati prema raspoloživim kapacitetima bolnica. Istaknuo je i da će se mijenjati cijena odvoza otpada, a oni koji ga ne odvajaju plaćat će više.  

Konferenciju možete pogledati ovdje: 

- Od prošlog tjedna, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Nastavni zavod za hitnu medicinu privremeno koordinira prijam i zbrinjavanje svih hitnih pacijenata s COVID-om, odnosno bolesnika u cijeli bolnički sustav na području grada, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare. 

Dosad je to funkcioniralo prema teritorijalnoj pripadnosti pacijenta, odnosno pacijenti s COVID-om išli su u bolnice kojima su pripadali, a od sada će Nastavni zavod za hitnu medicinu koordinirati kamo će ti pacijenti ići s obzirom na raspoložive kapacitete u gradskim i državnim bolnicama. Više neće ići po teritorijalnom ključu, nego po ključu raspoloživosti kapaciteta koji se, kao što znate, u svim gradskim bolnicama ubrzano pune, pojasnio je. 

U Zagrebu 55% stanovništva cijepljeno prvom dozom 

Od ukupnog stanovništva u Zagrebu je prvom dozom cijepljeno 55%, a kada se gleda broj odraslog stanovništva, onda je to 66,4%.   

- Dva od tri odrasla građanina cijepljena su i po tome je Zagreb bolji od drugih županija, ali to i dalje nije dovoljno. Radimo sve što možemo da se poveća udio cijepljenog stanovništva u Zagrebu kako bi se obuzdao novi val epidemije. Tri četvrtine hospitaliziranih i tri četvrtine umrlih nisu bile cijepljene. Svi umrli mlađi od 50 godina u posljednjih mjesec dana nisu bili cijepljeni. Broj hospitaliziranih raste. Pozivam sve da se cijepe, ponovio je Tomašević. 

Kazao je da se cijepio dvjema dozama, a s trećom će potkraj studenog. Cijepljenje je zaštita, ali nije jedina epidemiološka mjera. Ponovio je da je i dalje potrebno nositi maske, održavati distancu, dezinficirati ruke, prozračivati prostorije. 

Istaknuo je da je iz jednog paviljona na Zagrebačkom velesajmu cijepljenje prebačeno u dva paviljona kako bi jedan poslužio za čekanje u redu i registraciju. Na toj lokaciji će se početi s cijepljenjem od danas poslijepodne, a građani će se moći cijepiti i subotom i nedjeljom. To će moći učiniti i u 11 ljekarni. 

Tomašević o kvaliteti zraka u Zagrebu

Govoreći o kvaliteti zraka u Zagrebu, rekao je da se već godinama pojavljuje informacija o povećanim lebdećim česticama, posebno u klimatskim uvjetima, kada je magla.

- Kada imamo sezonu grijanja, to je jedan od uzročnika onečišćenja zraka. Bavili smo se strategijom energetskog siromaštva i kako to riješiti za građane koji se griju na te resurse koji uzrokuju onečišćenje. I promet je jedan od uzročnika, time ćemo se svakako baviti, najavio je Tomašević. Vjeruje da će se to s promjenom vremena raščistiti, ali da se i treba raditi na tom problemu.  

Adventskih kućica je manje zbog epidemiološke situacije

Zagrebački gradonačelnik odgovarao je na pitanja novinara u vezi s adventskim kućicama. Kad sam govorio o natječaju za kućice, rekao sam da ih je manje zbog epidemiološke situacije, ali i zbog toga što ćemo aktivirati dio ugostitelja da mogu na svojim terasama imati određenu ponudu. Ugostitelji će se morati prijaviti, zadovoljiti uvjete, kazao je.

Usluga odvoza otpada promijenit će cjenik

Tomašević se osvrnuo i na drobilicu na Jakuševcu. Kaže da se ona plaća kad počne raditi po ugovoru. Što se tiče Sesvetskog Kraljevca, Čistoća je ispraznila skladište. Glomazni otpad se onamo više ne odvozi, dodao  je.

Napomenuo je da se i dalje analiziraju prijelazne mjere te da će se javnost o tome uskoro obavijestiti. 

Usluga odvoza otpada mora promijeniti cjenik, kazao je, te dodao da se već neko vrijeme pokušava uvesti više plaćanje za one koji ne odvajaju.

- Usluga će poskupjeti za one koji ne odvajaju, ali analize se još rade, dodaje.

Što se tiče drugih usluga, rade se analize. 

Uskoro će biti intervju za odabir člana Uprave za financije  

Izjavio je i da misli kako se osam osoba javilo za jednog člana Uprave za financije. Najavio je da će uskoro biti intervjui te će biti odabran četvrti član Uprave. 

O muralu na OŠ Savski Gaj sve je rečeno 

Ponovio je da je u vezi s muralom na OŠ Savski Gaj već sve rekao u petak. 

- Legitimno je pitanje što je sve primjereno da bude na zidovima škola, ali to nam nije prioritetna tema dok imamo epidemiju koja bukti i dok imamo financijsku situaciju u Gradu kakvu imamo. Kekin je iznijela osobni stav. Za ovu temu je potrebna šira javna rasprava za koju smatram da sad nije prioritetna, izjavio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!