Peđa Grbin u Oporbenom zarezu: Ovakva pljačka ne smije pod tepih

05.09.2022.

16:31

Autor: HR/HRT

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a

Foto: Oporbeni zarez / HRT

S predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom uoči nove parlamentarne sezone, u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" razgovarala je Sanja Rabuzin Pavić. O najavljenom sastanku saborske oporbe, ujedinjene nakon velike plinske afere u Ini, rekao je da će oporba prije svega tražiti političku odgovornost. 

Uoči sutrašnjeg sastanka oporbe o pljački u Ini, nakon što nisu uspjeli u zahtjevu za izvanrednom saborskom sjednicom, Peđa Grbin rekao je da se, koliko zna - prvi put ovakva situacija u Saboru dogodila - da su se svi klubovi oporbenih stranaka udružili i odlučili održati zajedničku sjednicu - upravo zato što nije prihvaćen zahtjev da se održi izvanredna sjednica Hrvatskog sabora.


- To se tražilo zato što je iz nacionalne naftne kompanije, jest da je u njoj MOL najveći vlasnik, ali ipak Hrvatska ima nezanemariv udio, otprilike 45% i mi mislimo da kada iz kompanije nestane milijarda kuna na način na koji se to nedavno dogodilo u Ini, onda je to nešto o čemu treba otvoreno razgovarati. Sabor je najviše predstavničko tijelo u RH, u njemu sjede ljudi koji su dobili povjerenje građana i mislim da o ovome možemo nešto reći, objasnio je.


- Možemo tražiti da nam se daju određene informacije. O ovome moramo razgovarati, ne samo kako je do ovoga došlo, nego spriječiti da nam se ovakva pljačka više nikada ne dogodi, dodao je Grbin. 


Na pitanje što oporba može učiniti kazao je da oporba ima niz instrumenata.


- Međutim, ono što je činjenica i što mora biti jasno svakome tko nas danas prati jest da dok god vladajuća većina ima 76 zastupnika koji je podržavaju, ona će i dalje funkcionirati. Zato pozivam sve koji glasaju za ovakvu Vladu, bilo iz HDZ-a, bilo iz drugih stranaka koje ju podržavaju, neka se pogledaju u ogledalo i neka razmisle iza čega su svojim imenom i prezhimenom stali. Ovo je jedna ogromna pljačka. Ovo je nezapamćena pljačka. Način na koji je ovo izvedeno, bahatluk, arogancija, ta jedna svijest, mišljenje da ti se ništa ne može dogoditi, a da možeš nastaviti krasti, to je čak i za ovu zemlju poharanu raznoraznim kriminalom ipak bilo previše. Oporba će prije svega tražiti ono što je osnova svakog političkog djelovanja a to je politička odgovornost, istaknuo je Grbin. 


Povukao je paralelu s događajima u Velikoj Britaniji, tj. izborom novog čelnika Konzervativne stranke, ujedno i čelnika vlade, rekavši je ono zbog čega je Boris Johnson morao odstupiti višestruko manje od ovoga što se dogodilo u Hrvatskoj.


- Prva i osnovna stvar koja bi trebala Hrvatskoj je da Plenković smogne snage i podnese ostavku. On to neće, zato apeliram na sve one koji ga podržavaju da razmisle što rade i neka se pogledaju u ogledalo. A mi iz oporbe, tražit ćemo i zahtijevati i nećemo dopustiti da ovo ikada ode pod tepih, poručio je.


U groznoj energetskoj situaciji nestane plina u vrijednosti od milijardu kuna 


- Onda ćemo tražiti da se sve okolnosti koje su povezane s ovim slučajem rasvijetle, rekao je i postavio neka pitanja:


- Što se događa s naftom i plinom koji se vade na teritoriju Republike Hrvatske? Kako je moguće da se određenim povlaštenim kupcima prodaje po fiksnoj cijeni pri kojoj Ina očito nešto zarađuje, dok istovremeno građani, poduzetnici, ali i država kada puni plinsko skladište, plin mora plaćati po daleko, daleko višim cijenama?


- Ista je stvar s našom naftom. Mi smo u groznoj energetskoj situaciji . Kao političke stranke, kao Vlada raspravljamo o tome kako pomoći, a istovremeno nestane plina u vrijednosti milijardu kuna. Netko se na tome obogatio. Građani sigurno nisu, rekao je Grbin. 


Na ponovljeno pitanje što sada oporba može učiniti, budući da ne može tražiti istražno povjerenstvo, Grbin je kazao da postoji niz instrumenata, a o svakom će se, kaže, usuglasiti na razini oporbe, a nakon toga će ih predstaviti javnosti. Ne bi, rekao je, isključio ni istražno povjerenstvo, za onaj dio pitanja kojima se ne bavi istraga, primjerice na koji način Hrvatska koristi svoje rudno bogatstvo.


Kazao je da je predsjednik Republike Zoran Milanović jasno komunicirao javnosti svoj stav o ovoj aferi. Odluka hoće li tražiti sazivanje izvanredne sjednice Sabora je na njemu, međutim, rekao je, predsjednik Republike nije u Saboru i zato ga je mnogo više razočarao predsjednik Sabora, jer nije prepoznao trenutak kada ne bi trebalo biti toliko važno iz koje si političke stranke nego bi trebalo biti ključno da se ovakav problem raspravi. 


Oporba se, kaže oko nekih stvari nikada neće složiti, ali ono što je ujedinjava jest borba protiv pljačke onoga što pripada svim građanima Republike Hrvatske.


- Mi se zbog toga ne možemo drugim stvarima koje su za Hrvatsku bitne. Mi ustvari predstavljamo društvo koje je taoc kleptokracije, pljačkaške ekipe koja je na vrhu vlade, koja ili sudjeluje u ovome, ili ju nije briga. A kad podvučeš crtu, nde znaš što je od toga gore, kazao je čelnik SDP-a.


Ovo se ponoviti ne smije!


Rejting stranaka nakon plinske afere, po kojem je HDZ pao za tri posto u odnosu na kolovoz, ali oporba nije previše profitirala, SDP pola posto, nije htio komentirati.


- Kada iz kompanije u kojoj je država vlasnik više od 40% nestane milijarda kuna, imam li ja pravo kao zastupnik koji je dobio povjerenje građana ove zemlje o tome šutjeti, zabiti glavu u pijesak kao da se ništa ne događa, ili je moje pravo postavljati niz pitanja. Plenković ni na jedno nije odgovorio. Evo jedno koknkretno na koje bih volio čuti odgovor - kada će biti mijenjana Uprava i Inin odbor koji su dopustili da se pod njihovom kontrolom dogodi ovakva pljačka?, upitao je.

Kao građanina i zastupnika ne zadovoljava ga rečenica poput "ovakvih je slučajeva bilo i bit će ih".


- To je odgovor na pitanje eksploatiramo li mi ovu temu - ne - jer se ovo ponoviti ne smije, rekao je Grbin. 

Nema problema zbog slučaja s diplomom supruge


Upitan otežava li mu kao šefu oporbe situacija s aferom povezanom s diplomom njegove supruge, zbog koje mu premijer Plenković poručuje da je "drug iz Kragujevca", Peđa Grbin rekao je da nema nikakvih problema zbog toga.

- U prvom valu, kada je to medijski krenulo, odmah smo i supruga i ja rekli da - ona je u krugu onih koji su se našli u strašnoj situaciji da im se, osam godina nakon što su završile studij dovodi u pitanje njihovo zvanje, znanje i diploma i u konačnici, njihovo radno mjesto. Mi s time nemamo problema, kazao je. 


Što se tiče toga šteti li mu cijeli slučaj politički, rekao je kako je ružno reći, ali da mu je prošli tjedan čak i koristilo.


- Andrej Plenković nazvao - me mala duša. Ukoliko je mislio da vrijeđajući drugu osobu zbog nečega što se događa članu njegove obitelji može sakriti temu pljačke milijardu kuna iz jednog trgovačkog društva kojeg je Republika Hrvatska suvlasnik, e pa prijatelju, to ne ide, rekao je.  


- Mediji su godinama pisali da je otac jednog političara povezan sa zlostavljanjem na fakultetu. Nismo to nikada eksploatirali. To se naprosto ne radi, jer sin ne može biti odgovoran za svojeg oca. Zato je, ja se opet ispričavam svojoj supruzi, dobro što se ovo dogodilo jer je u dobroj mjeri pokazao tko je, što je i kakav je. Sam Plenković plakao je kada mu je netko spominjao obitelj. I vi i ja znamo tko i u kojem kontekstu, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!