Plenković o Milanovićevim izjavama: U mrtvom sam strahu, ne znam kako ću zaspati

09.11.2021.

17:32

Autor: M.Š./HRT

Andrej Plenković nakon sastanka 9.11.2021.

Andrej Plenković nakon sastanka 9.11.2021.

Foto: HTV / HRT

Premijer Plenković rekao je u utorak da je sjednica Vijeća za obranu s koje nije objavljeno zajedničko priopćenje Vlade i Ureda predsjednika RH zbog čega je Milanović prozvao Vlade, u dijelovima bila nadrealna, ali su se složili o stanju u OSRH - napravljeno je dosta, ali je potrebno učiniti još.

- Jučer sam se sastao s ministrom obrane i kolegijem Zapovjednika Hrvatske vojske na kojem je bio cijeli vojni vrh. Više od tri sata smo čuli o stanju u svim granama HV-a. Dobili smo dobar osjećaj potreba i stanja u Oružanim snagama. To nam je poslužilo da današnji sastanak Vijeća za obranu bude što konstruktivniji, što je moguće više. Nastojat ću, naša komunikacija sa strane hrvatske Vlade radi dobrobiti hrvatskog javnog prostora, da komunikacija ostane na civiliziranoj razini. U pojedinim je segmentima bio nadrealan. No, u biti smo se složili sa stanjem u OSRH. Napravljeno je dosta, ali je potrebno učiniti još, to je prva poruka koja je izrazito važna. U godini smo kada krećemo u projekt sklapanja ugovora za 12 borbenih aviona Rafale. Radi se o poslu vrijednom milijardu eura, istaknuo je na početku premijer Andrej Plenković. 

Dodaje da će HV sada imati snagu da se ona neće moći uspoređivati s vremenom prije nabavke Rafalea. 

- Kroz višegodišnji plan ulaganja u Oružane snage, ulaganje u hrvatskoga vojnika, onaj dio proračuna što se tiče prava hrvatskoga vojnika, napravit ćemo važne i vrijedne iskorake. Možemo biti ponosni koliko smo u šest godina Vlade koliko smo do sada učinili za povećanje izdvajanja za obranu i koliko se to osjetilo na materijalnim pravima, u odnosu na vrijeme prije nas, dodaje premijer. 

Plenković pokazuje graf s izdvajanjem za obranu od 2012. naovamo

Plenković pokazuje graf s izdvajanjem za obranu od 2012. naovamo

Foto: HTV / HRT

- Najveći je dio izdvajanja rezerviran za nabavku aviona, ovaj plavi dio je vezan uz avione. Ovo je vrlo važno u kontekstu vremena u kojem se nalazimo. Mi se nalazimo u vremenu 2020.-2021. Prošle godine smo imali pad BDP-a od 8%, ogromni troškovi za saniranje posljedica ove najveće zdravstvene krize. Troškovi za očuvanje radnih mjesta, za potporu tvrtkama, za ukupno očuvanje sustava. U takvom kontekstu u odnosu na 2015. imamo sedam do 10% izdvajamo više za obranu, a povrh toga su i avioni, dodaje. 

Osvrnuo se i na Milanovićevu konstataciju da se nisu dogovorili oko zajedničke izjave nakon sastanaka. 

- Nijanse u formulacijama priopćenja, gdje se nismo dogovorili oko jedne jedine formulacije, sve je  ostalo manje-više bilo slično. Razlikujemo se u tim nijansama porukama prema HV-u, prema hrvatskoj javnosti i prema susjedstvu, o tome kako vidimo stanje u Oružanim snagama. 

"Nabavka pješačkih vozila točka prijepora"

Dodaje da poštuju stav Predsjednika da želi ukazati na financiranje obrane i nabavku pojedinih elemenata koje želi HV.

- Ne slažemo se o tome kako pristupiti toj temi i kako realno sagledati gdje smo mi danas. Govorimo iz pozicije Vlade koja je puno uložila u obranu, a podigli smo i naknade u HV-u. Naknade za dežurstvo digli smo na 100 do 130 kuna, bile su nula. Stražarska služba je 130 kuna, 150 vikendom. Rad na terenu bio je nula, digli smo ih na 130 do 150 kuna, ističe. 

Dodaje da su uveli jedinstveni i cjelokupni objed za HV, a da to prije njihove Vlade to nije bio slučaj. 

- Tu je i naknada za stanovanje te ugovori na neodređeno vrijeme. Poboljšali smo i uvjete u vojarnama, gotovo da nema lokacije gdje nismo ulagali, u različite infrastrukturne objekte. Hrvatska vojska vraćena je u Vukovar, Varaždin, Sinj, Ploče te u Pulu. Sve su to snažne poruke. Slažemo se da trebamo učiniti još, kada je i riječ o nabavci oklopnih pješačkih vozila, to očito predstavlja točku prijepora koja je posebno važna, koliko sam uspio razabrati na sastanku. Radi se o nabavci takvih vozila od SAD-a. U trenutku kada se preuzme pravna i čvrsta obveza da se ta vozila nabavljaju, u tom će trenutku Vlada RH iznaći sredstva i za ta vozila. 

Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost

Govoreći o drugom održanom sastanku, Plenković kaže da je za razliku od prvog, ovaj prošao vrlo konstruktivno, vezano uz teme na jugoistoku Europe. 

- Sve je prošlo u nekakvoj zajedničkoj ocjeni, koja je gotovo istovjetna, uz možda neke male, male razlike, a kada je riječ o državnoj politici. Slično je bilo i vezano uz nezakonite migracije, o čemu je izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Treća su tema bile smjernice za rad sigurnosnih službi. 

- Usuglasili smo se oko smjernica rada za iduću godinu. Drugi sastanak je protekao kao da je sve normalno, dodaje Plenković.

Plenković o suradnji s Milanovićem: Takva kakva je, svatko na svoj način

Odgovarajući na pitanja, Plenković kaže da smatra da se mogao postići dogovor oko zajedničke izjave, ali da je na kraju imao politički dojam da se s druge strane nije htio postići dogovor "kako bi se na Pantovčaku mogla održati presica". Ne slaže se s nekim navodima da su druge grane Oružanih snaga nezadovoljne jer je sve usmjereno prema nabavci novih borbenih zrakoplova. 

- Ne vidim da smo se s obzirom na sadržaj rasprave, razilazili. Ova izjava o "lakiranju", to je nonsens. Više nego jasno je koliki je proračun, koliko odlazi na ljudstvo, proračun MORH-a odnosi se na prava zaposlenika, ostalo na održavanje, ulaganje, kupovinu naoružanja...Ostale grane OSRH-a nisu "taoci" nabavke borbenih zrakoplova, nisam primijetio da su oni nešto nesretni ili ljubomorni što ćemo nabaviti avione. Upravo suprotno.  

Kažu da je povrh 126 Patria, cilj nabaviti vozila na gusjenicama, kako bi se ojačala snaga kopnene vojske. 

- Tu pravog problema nema.

Govoreći o suradnji s predsjednikom, kaže da je ona takva kakva je.

- Svatko na svoj način. 

"Želimo održati nivo komunikacije primjerenim za hrvatskog društvo"

Na pitanje novinara zašto se 'pravi predstava pred javnošću' ako je sastanak protekao konstruktivno, premijer Plenković je kazao da Vlada nastoji održati nivo komunikacije koji misli da je dobar za hrvatsko društvo, iako je Milanović izjavio da je HDZ nacistička stranka.

- Nekoliko puta sam rekao da možemo biti jednako drski i bezobrazni, ali biramo da ne budemo. Ovakve vrste političkog diskursa dok Milanović nije postao predsjednik, nije bilo u javnom prostoru. Javnost se na ovakvu komunikaciju privikla, neki čak to odobravaju, taj uličarski stil. No, ne možemo baš stalno odgovarati na to, kazao je.

Usprkos napadima od strane Milanovića, Plenković kaže da nastoje održati nivo komunikacije za koji mislimo da je dobro i pristojno za hrvatsko društvo, da dobro za naše građane i naše birače bez da idemo tim stopama.


- Tako se nešto pokušalo i poslijepodne, gdje sam ja Milanoviću rekao da mi isto možemo biti drski i bezobrazni, ali da biramo da ne budemo. Ovakve vrste političko diskursa nije bilo dok on nije postao predsjednik. Jedan dio javnosti se privikao na taj uličarski i kavanski stil komunikacije, čak ga i odobrava. Ali ovaj posao ne nosimo samo kao osobe već i kao institucije. Ali ne možemo uvijek. Danas mi se ne da ići tim smjerom jer su se održali važni sastanci, dodatno pojašnjava. 

Na pitanje podržava li poteze svojeg ministra obrane, Marija Banožića, primjerice izjave o opozivu predsjednika u Saboru, odgovara.

- Što se tiče opoziva, mislim da je i sam ministar pojasnio da to nije realno, potrebna je 2/3 saborskih zastupnika. Nije niti ministar baš direktno to tako rekao, rekao je nakon niza uvreda. U takvom trenutku ljudi odgovore, odgovore jer im nije jasno kako je to moguće, pojašnjava. 

Komentirao Milanovićeve poruke s presice

Osvrnuo se na napise u Nacionalu oko stana koji koristi ministar.


- Ministar je već reagirao. On je član Vlade, nije iz Zagreba, iz Vinkovaca je. Ta tvrtka koja raspolaže sa stanovima, uredila je stan, ali nije ga uredila da on to u koferu nekom odnese kući. Indikativno je da baš taj ministar baš danas osvane na naslovnici jednoga tjednika. 

Kaže da ministar Banožić i dalje ima njegovo povjerenje i da se neće baviti stanovima. 

Na upit kako je doživio poruke predsjednika da "neće biti dobro ako on počne koristiti svoje ovlasti", a što je zvučalo prijeteći, Plenković odgovara.

- U mrtvom sam strahu, ne znam kako ćemo zaspati. 

Na pitanje o zastoju u dogovoru oko imenovanje veleposlanika i uloge Ive Goldsteina, kazao je da on bio jako dobro došao u Vijeću za suočavanje s prošlošću, a da je drugo pitanje je li on istodobno za koga bi mi htjeli da bude veleposlanik.

- Mi smo dali prijedloge lani, sve stoji zbog njega (Milanovića), ne zbog nas, istaknuo je premijer Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!