11:09 / 26.10.2021.

Autor: V.G./HRT

Tomašević: Imenovano novo Upravno vijeće Srebrnjaka, uskoro natječaj za ravnatelja

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za medije otkrio je da su imenovani novi članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak te da će uskoro biti raspisan natječaj za ravnatelja.

- Što se tiče Upravnog vijeća DB-a Srebrnjak, imenovao sam četiri nova člana - za predsjednika prof. Gorana Tešovića, Danka Velimira Vrdoljaka, Danielu Širinić te Snježanu Pavlovski. To znači da će se u najkraćem roku dogoditi sjednica UV-a Srebrnjak i donijeti odluka o raspisivanju novog natječaja za ravnatelja DB-a Srebrnjak.

- U bolnici Sveti Duh za predsjednika sam imenovao prof. Darka Kaštelana, dijabetologa. Zatim Anu Bobinac, Davora Katavića te Branka Ančića. Vezano za KB Sveti Duh uskoro će biti raspisan natječaj za ravnatelja bolnice budući da aktualnom ravnatelju istječe mandat početkom siječnja.

- U Domu zdravlja Zagreb Istok: Tina Grgić, Helena Kereta te Šime Smolić. Tu je trenutno u tijeku natječaj za ravnatelja.

Imenovani su i članovi vijeća u Poliklinici za srčane bolesti te Specijalnoj bolnici Goljak.

- Očekujemo niz natječaja za ravnatelje zdravstvenih ustanova, rekao je Tomašević.

- Želim reći nešto i o javnom pozivu za pomoć za obnovu nekretnina koje su oštećene u potresu u Zagrebu. U 2020. je odobreno 250 prijava, a u 2021. je bio drugi poziv i ukupno je bilo 834 prijave. Radi se o pomoći do 50.000 kuna po kući. Ukupno do sada će u ovoj godini biti isplaćeno 22 milijuna kuna, do kraja godine bi to moglo doći do 30 milijuna kuna, rekao je.

Nabava drobilica

Novinari su Tomaševića pitali u kojoj je fazi nabava drobilica za Jakuševec i što je sa studijom utjecaja na okoliš.

- Za drobljenje glomaznog otpada potrebno je ishoditi dozvole i taj postupak je u tijeku. Iz te perspektive poštovat ćemo ono što je po zakonu potrebno i to je razlog zašto niti unajmljena drobilica još nije konzumirana. Što se tiče kupljenih drobilica, one su kupljene, no postoji rok za prodavače da dobave drobilice, po uvjetima natječaja to je šest mjeseci, no dobili smo informaciju da bi to moglo biti oko tri mjeseca, rekao je Tomašević.

Što se tiče odvoza biootpada, novinare je zanimalo hoće li posao biti dodijeljen C.I.O.S. grupi.

- Rok za žalbu je 28. listopada. Dosad nije bilo žalbi, ako tako i bude, onda će odluka biti konačna, rekao je Tomašević.

- Jasno je da dok Zagreb ne izgradi sortirnicu, da će što se tiče plastike, morati surađivati s privatnim poduzećima i koja će ponuda biti najpovoljnija, ta će tvrtka dobiti posao.

Izgradnja kompostane i sortirnice

Upitan imaju li rokove za izgradnju kompostane i sortirnice, Tomašević je rekao kako se nada da će to biti u najkraćem mogućem roku te naglasio da je riječ o višegodišnjim projektima.

- Nakon što izgradimo sortirnicu, moći ćemo dobar dio te plastike koja se odvaja prodavati. Uskoro će ići pozivi za kompostane i sortirnice, natječaji od strane Ministarstva gospodarstva. Kad kažem uskoro, mislim na prvi kvartal 2022. Tu bi grad Zagreb trebao biti spreman s projektima.

Na pitanje je li izgledno da će C.I.O.S. dobiti posao, Tomašević je rekao da ne može reći što je izgledno.

- Svaki put kad surađujemo s bilo kojom privatnom firmom, moramo raspisati natječaj i odabrati najbolju ponudu, dodao je.

Obnova javnih zgrada

Govorio je i o obnovi javnih zgrada.

- Imamo četiri kategorije javnih zgrada. Škole su u prvoj fazi išle u hitnu sanaciju, a onda imamo 13+1 objekata koji idu u cjelovitu obnovu, rekao je.

- S obiteljskim kućama je manji problem jer nemamo neriješene imovinsko-pravne odnose. Vezano za višestambene zgrade u povijesnoj jezgri zgrada, mislimo da bi se trebalo ići blok po blok, a ne svaka zgrada točkasto, zbog preusmjeravanja prometa i osiguravanja lokacija, da se to radi u suradnji s Fondom odnosno Ministarstvom graditeljstva. Čekamo da počne obnova privatnih zgrada jer ona u pravom smislu riječi nije ni krenula. Očekujemo od novog zakona, po kojem se financiranje prebacuje na državu, da se ta obnova ubrza.

Upitan kad će se Zagreb vratiti  stanje prije potresa, Tomašević je rekao:

- Obnova će sigurno trajati godinama, ali moramo vidjeti da ona zaista krene. Ja to ne vidim kao vraćanje u neko normalno stanje jer obnovu vidimo kao unaprjeđenje grada, a ne vraćanje u prvobitno stanje. Konstrukcije moraju biti otpornije na potrese u odnosu na prvobitno stanje. Pokušavamo napraviti cjelovitu obnovu. I to mislim da bi se u zakonu još moglo raspraviti, da se građane potakne da rade cjelovitu obnovu, a ne samo konstrukcijsku, rekao je.

Prelazak na online nastavu?

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako će se u Zagrebu nastava u gotovo svim školama i dalje održavati uživo, a da će se u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja donositi odluke o eventualnim promjenama modela zbog epidemije.


- Što se tiče nastave, vidite da još uvijek traje rasprava unutar same Vlade oko dužine praznika, da li bi se išlo na online nastavu ili ne. Zasad ostaje kako je, rekao je Tomašević na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje o tome razmišlja li grad o uvođenju nastave putem interneta.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od jučer, u gotovo svim školama u Zagrebu nastava se održava uživo, po A modelu, a jedina koja je prijavila nastavu na daljinu je Osnovna škola Kralja Tomislava, i to za učenike od 5. do 8. razreda.

Dodao je da se od početka nastavne godine sve odluke donose u koordinaciji s Ministarstvom te najavio da će se i ubuduće tako donositi. 


Pad rejtinga

- Što se tiče pada rejtinga, to su neke prolazne kategorije. Gleda se rezultat na kraju utakmice, a ne u sredini. Bitno je da ostvarimo ciljeve koje smo si zadali. Što se tiče novih članova Uprave Holdinga, oni će biti na sjednici Gradske skupštine i ondje će odgovarati na pitanja zastupnika, rekao je gradonačelnik.

Organizacija Adventa

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je o osnivanju radne skupine koja će se baviti organizacijom i pripremom Adventa u Zagrebu.

- Radna skupina koordinirat će između gradskih ureda, turističke zajednice i niza zainteresiranih strana radi što bolje organizacije i izvedbe Adventa, kazala je Dolenec.

Tomašević je dodao da su na javni poziv za najam i postavljanje kućica na Adventu došle 234 ponude za 90-ak lokacija.

- One će se analizirati još tjedan dana i onda će se vidjeti hoće li se ići u novi krug natječaja, što još stigne, ili će se ostati na ovom broju kućica ili će se ići u neki treći način s postojećim ponuditeljima, rekao je.

Međutim, naglasio je da će ovaj Advent ipak biti pandemijski te da grad mora biti fleksibilan s obzirom na razvoj pandemije.

Modeli prodaje gradskih nekretnina

Tomašević je objasnio da je s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine povučena točka o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu grada kojom se daje mogućnost otkupa prostora onima koji ih trenutno imaju u zakupu  jer se razmatraju drugi modeli prodaje.

- Po zakonu je moguće postojećim zakupcima prodati te prostore, no moguće je ići i natječaj, ali tu je potrebno promijeniti neke druge gradske odluke. Točka je povučena jer smo htjeli razmotriti različite opcije, da vidimo možemo li dobiti neke veće cijene, da li je to bolji način da na kraju što više grad uprihodi, rekao je Tomašević.

Dotaknuo se i pitanja evidencije svih nekretnina u vlasništvu Grada Zagreba, istaknuvši da grad ima evidenciju, iako smatra da bi ona mogla biti i bolja.

- Imovinsko-pravni odnosi nisu skroz čisti, postoje i pravni sporovi i tu ima puno posla na evidentiranju gradske imovine. Zato je i nedavno donesena Strategija o upravljanju gradskom imovinom i prva točka najviše govori o evidentiranju gradske imovine, za koju ćemo se truditi da bude maksimalno transparentna, kazao je Tomašević.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!