10:58 / 09.07.2021.

Autor: I.H./HRT

Markotić: Delta-soj će zavladati Europom; nove mjere za Primorsko-goransku županiju

Stožer skinuo maske

Stožer skinuo maske

Foto: HTV / HRT

U posljednja 24 sata zabilježeno je 87 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 612. U bolnicama se nalazi 115 osoba, a četiri osobe su na respiratoru. Od jučer je u bolnice zaprimljeno 9 osoba, otpušteno je njih 15. Nema preminulih osoba. Konferenciju Nacionalnog stožera civilne zaštite možete pratiti na Facebook stranici HRT vijesti: 

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, u uvodnom dijelu konferencije je naglasio da svi prisutni imaju covid potvrde. 


- Ovo je namjera da se pokaže javnosti koliko je riječ o jednostavnom modelu kako se može kontrolirati situacija, rekao je. 


Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da imamo 87 novozaraženih, a prije tjedan dana bilo ih je 92, dok ih je tjedan ranije bilo 118. Osvrnuo se na jučerašnji događaj o 8 preminulih u KB Dubrava, a koji su primili dvije doze cjepiva. 


- HZJZ do jučer nije zaprimio nikakvu obavijest o tome, što smatramo da je neodgovorno i nedopustivo jer takve podatke treba provjeriti kroz nekoliko baza podataka, što se upravo radi, rekao je. 


Objasnio je da je HZJZ objavio podatke o oboljelima i hospitaliziranima, a cijepljenima s obje doze, a ti podaci su uključivali obradu podataka do 19.5. Tada nije bila evidentiran niti jedna smrt kod osoba cijepljenih niti s jednom, niti s dvije doze. 


Capak je rekao da je od 19.5. do danas cijepljeno 4 puta više građana, i za očekivati je da ima i osoba koje su preminule od COVID-19, a cijepljeni su s dvije doze. HZJZ to sada analizira, dodao je, nakon čega će objaviti podatke. 


- Mortalitet se prati na dnevnoj bazi, prati se pomoću anketa koje ispunjavaju bolnice i šalju u ministarstvo zdravstva, dodao je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", izvijestila je o najnovijim informacijama koje dobiva preko europske znanstvene platforme. 


- Izvješće ECDC-a govori o tome delta varijanta relativno brzo preuzima primat u Europi. Negdje se taj postotak kreće od 25 do preko 70% i očekuje se da će potpuno zavladati Europom do kraja kolovoza, a možda i ranije. Evidentno je da se u ovom trenutku iznimno brzo širi među mlađima, jedan od razloga su ljetni mjeseci i aktivnosti, poput putovanja. U najgoroj situaciji se nalaze Portugal, Cipar i Španjolska. U Portugalu je dnevno 3000 inficiranih, što znači, ako stavimo pandan Hrvatskoj prema broju stanovnika, to je kao da Hrvatska usred sezone ima 1300 novozaraženih dnevno, rekla je Markotić. 


Navela je podatak da je i u Španjolskoj najviše inficiranih među mladima, veliko žarište je bila Mallorca, gdje se tradicionalno skuplja puno turista, posebice mladih. 


- U jednom okupljanju je bilo 9000 mladih, njih 3000 se inficiralo, bilo ih je iz raznih zemalja svijeta (...) Sličnu situaciju i probleme imala je i Belgija, kao zemlja čiji brojni mladi idu u Španjolsku, dodala je. 


Zajednički stav je da najveći rizik predstavlja noćni život, rekla je Markotić, dodavši da Belgija traži barem kod sebe da noćni barovi ostanu zatvoreni. 


- Ovo je ista priča kao i prošle godine kada smo odmah iza ljeta imali nagli uspon i snažan drugi val u cijeloj Europi s mnogo umrlih, ali najvažnija razlika, u odnosu na lani, je da smo lani imali samo mjere koje su dobre i bitne i dan-danas, ali one nisu mogle zaustaviti i kompletno riješiti problem, a danas imamo cjepivo koje bi moglo. Još jednom ću, možda su oni koji su savjesno odradili cijepljenje već umorni od slušanja toga svega, ali možda oni koji još nisu čuli ili nisu shvatili, važno je štititi sebe, zatim sve one oko sebe, osobito rizične skupine, dodala je. 


Poručila je da nam cijepljenje omogućava zdravlje, da budemo slobodni, da se možemo normalno kretati i živjeti. 


Nove mjere za Primorsko-goransku županiju - zabrana okupljanja više od 20 osoba 


Božinović je izvijestio da je Stožer donio još jednu mjeru za Primorsko-goransku županiju. 


- Nužne mjere koja se uvode su zabrana održavanja svih javnih okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojoj sudjeluju samo osobe s covid potvrdom (...) Okupljanja vezana uz profesionalne umjetničke programe dozvoljena su samo za osobe s covid potvrdom. Ova odluka stupa na snagu 12. srpnja i trajat će do 31. srpnja, rekao je. 


Markotić se osvrnula na situaciju u Izraelu, gdje je zaraženo mnogo ljudi koji su cijepljeni Pfizerom. Rekla je da većinom raste broj inficiranih među mladima koji se u pravilu u velikom postotku nisu cijepili jer je tek zadnja 2 mjeseca odobreno cijepljenje i za one ispod 18 godina. 


- Bitno je, za zdravstveni sustav, da oni koji se inficiraju, ako je blagi oblik bolesti, te osobe se ne bi smjele teško zaraziti i završiti u bolnici. 


"Brojevi u ljeto ne znače isto što i brojevi u zimi" 


Markotić je objasnila da brojevi u ljeto ne znače isto što i brojevi u zimi, kada imamo uglavnom teško bolesne, rizične skupine. 


- Ovo su mlađi ljudi. Oni se možda neće teško razboljeti, međutim, oni će se vratiti doma i prenijet će tu infekciju na svoje starije. Ono što Singapur radi, misle da mogu prijeći u onu fazu kada će službeno uzimati u obzir samo hospitalizirane i umrle, to će voditi kao službenu statistiku, a sve ostale podatke o inficiranima i blažim oblicima bolesti, koristi im za epidemiološko praćenje bolesnika. I u Europi se već raspravlja o takvom modelu (...) Kada Covid postane obična prehlada, onda smo to uspjeli, rekla je. 


Osvrnula se na docjepljivanje trećom dozom, rekla je da preporuka može ići prema ranjivim skupinama. 


- O tome je potrebno još dodatnih podataka da bi znali nešto više. Drugo pitanje koje se postavlja je hoćemo li, ako budemo išli u treće docjepljivanje, ići u isto vrijeme kad je i docjepljivanje protiv gripe ili će trebati određeni neki razmak između ta dva cijepljenja, dodala je. 


Capak je rekao da bi procijepljenost trebala biti najveća među najrizičnijim skupinamacjepiva ima dovoljno, dobro smo organizirani po tom pitanju. 


Obavezno cijepljenje? 


Što se tiče obaveznog cijepljenja, Capak je rekao da to zahtjeva jednu puno širu raspravu od epidemiološke struke. 


- Nitko u svijetu još nije donio tu obvezu, ali ni ta mogućnost nije isključeno. Moramo imati pred očima da je ova bolest blokirala cijeli svijet, dodao je. 


Zaključio je da je jedini način da se vratimo u normalan život cijepljenje. Za sada se ne razmišlja o obvezi cijepljenja. 


O slučajevima u KB Dubrava 


Na pitanje postoji li mogućnost da i u drugim bolnicama ima slučajeva poput onog u KB Dubrava, Capak je rekao da postoji i da rade analize, za što je potrebno nekoliko dana. Objasnio je da su izračunali da prema razini zaštite koju deklariraju proizvođači cjepiva, na 1,5 milijun cijepljenih mogu očekivati do 16 smrtnih slučajeva. 


Markotić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekla da ne može sa 100-postotnom sigurnošću odgovoriti da u njezinoj bolnici nije bilo takvih slučajeva, provjerit će dokumentaciju, vjeruje da su sve odradili prema propisima. 


Ministar zdravstva Vili Beroš je jučer zatražio analizu, rekao je da su preminuli u KB Dubravi imali brojne komorbiditete. 


Edukacija o cijepljenju u zdravstvenom sustavu 


Ministar Beroš je govorio o edukaciji o cijepljenju u zdravstvenom sustavu, rekao je da je procijepljenost u zdravstvenom sustavu relativno visoka, prvom dozom cijepljeno je 81,2%, a drugom 71,9%. 


- Možemo i želimo više, želimo biti primjer svima drugima, djelatnici u zdravstvenom sustavu šalju jasnu poruku, dok postoji rezervoar necijepljenih, oni mogu biti uzrok širenja virusa i na druge (...) Odlučili smo se na edukacije u bolnicama (...) Mislimo da je to adekvatan način za podizanje svijesti, predavanja će se održavati u okviru edukacije zaštite na radu, objasnio je. 


Markotić se osvrnula na edukaciju zdravstvenih djelatnika, naglasila je da je ona trajna i obavezna. 


- Znanje se stalno stvara, mi ga prenosimo jedni drugima, ovo nije ništa novo, dodala je. 


Božinović o covid potvrdama 


Ministar Božinović je rekao da se može putovati diljem EU-a s covid potvrdama. 


- Primjenjuje ih 27 država članica EU-a i pet koje nisu članice. To su Vatikan, Švicarska, San Marino, Norveška, Lihtenštajn, a imamo najavu da bi krenuo i Island, dodao je. 


Na pitanje što to znači da je neka zemlja na crvenoj listi, ministar je objasnio da se vode rasprave treba li se ići u karantenu kada se dođe iz tih zemalja. 


- Ove covid potvrde su uvedene da bi se olakšalo putovanje, ali ona je i svjedočanstvo o epidemiološkom statusu osobe. Virus ne prenose regije ili države, već pojedinci. Ako hrvatski državljanin ima važeću covid potvrdu, on se u svakom trenutku moći vratiti u Hrvatsku bez ikakvih dodatnih uvjeta jer je on ispunio ono što je u ovome trenutku na snazi, a to je ili da je cijepljen ili ima "friški" test ili je prebolio bolest, dodao je. 


Treće docjepljivanje 


Markotić je govorila o trećem docjepljivanju, rekla je da veće institucije prate situaciju, analiziraju zaštitu i donijet će mišljenje. 


- To je jedan dinamičan proces, gdje nitko ne može dati 100 postotan odgovor. Mogu se raditi predikcije, različiti matematički modeli, pratiti se istraživanja na životinjama, ali glavna stvar je da se prati uživo status cijepljenih, rekla je. 


- Taj pristup treba prihvatiti, dodao je Božinović. 


- Mi smo u toj fazi kada još uvijek nemamo odgovore i pitanje važenja ovih covid potvrda je bilo prvo na 180 dana, pa onda (...) produženo na 210 dana. Ne možemo imati odgovore u ovom trenutku na bolest, odnosno na cjepivo koje se primjenjuje manje od godinu dana koliko će ono dugotrajno štititi, rekao je ministar. 


"Trebali su prijaviti neuspjeh cijepljenja" 


Capak se opet osvrnuo na situaciju u KB Dubrava, rekao je da su trebali prijaviti neuspjeh cijepljenja. 


- Osobe koje su oboljele, hospitalizirane ili umrle nakon cijepljenja, to se naziva neuspjeh cijepljenja i to je potrebno prijaviti HALMED-u ili HZJZ-u, da ne kažem da postoji kolegijalan način prijavljivanja i komunikacije (...) Bilo bi u redu da nam se takav događaj prijavi i da ga možemo prodiskutirati i provjeriti. Ove kratke provjere pokazuju da smo uspjeli pronaći svega tri od osam osoba u bazi mortaliteta i za svo troje nije uzrok smrti covid, nego su drugi uzroci. To je potrebno pažljivo provjeriti i interpretirati. Bili su pozitivni na koronavirus, ali kao uzrok smrti su prijavljeni drugi uzroci, objasnio je. 


Markotić je dodala da je među cijepljenjima s dvije doze, a koji nemaju teške bolesti i nisu ozbiljno imunokompromitirani, nije bilo teških obolijevanja i nije bilo smrtnih ishoda. 


- Svi oni koji se bave prijavama smrti (...) imali su ista uputstva za prijavu uzroka smrti. U tim slučajevima kada mi kontroliramo prijavu smrti je u puno navrata pronađeno da je stavljen kao osnovni uzrok covid, a da su postojali komorbiditeti koji su vjerojatniji doveli do smrti i onda se prijava uzroka smrti vraća na provjeru i traži se objašnjenje. Konačnu "presudu" je li netko umro od covida ili nije donosi epidemiolog, rekao je Capak. 


Delta soj u Hrvatskoj 


Capak je govorio o prisutnosti delta-soja u Hrvatskoj. 


- Danas su nam došli novi podaci sekvencioniranja. Od 94 uzorka koja smo poslali 29.6., 92 je uspješno sekvencionirano, 49 su uzorci s alfa varijantom (UK) ili 53%, a 43 uzorka s delta varijantom, 46%. Udio delta varijante nam raste. Sada je u ovom trenutku sigurno više te delta varijante (...) Za sada je rasprostranjena u Splitu, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Čakovcu, rekao je. 


Objasnio je da se delta širi brže, ali imamo skoro 50% delta varijante, pa je vjerojatno i kod nas počelo ubrzano širenje. 


- Potrebno je da se što prije cijepimo jer nas dvije doze u velikom postotku štite od delta varijante. Moramo se i dalje držati propisanih mjera jer je delta varijanta tu, dodao je. 


Božinović je rekao da bi se zbog širenja delta soja trebala izbjegavati masovna okupljanja. 


- Masovna okupljanja predstavljaju najveći rizik za zarazu (...), a to stavlja posebnu odgovornost na one koji planiraju takva okupljanja. Mi smo propisali mjere (...) Masovna okupljanja nam mogu naglo povećati broj zaraza, a onda Hrvatska može otići sa zelene liste. Pozivamo na razum i na pridržavanje mjera, rekao je. 


"Bilo je prijava neuspjelih cijepljenja" 


Capak je rekao je dosad bilo prijava neuspjelih cijepljenja, ali u daleko manjem broju. 


- To ne prijavljuje uvijek, ne prijavljuje se često, ali je obveza da se prijavi. Činilo nam se da je taj broj premali, pa smo išli u provjeru baza podataka, što ćemo ponovo napraviti, rekao je. 


Na pitanje zašto odaziv građana nije baš najbolji, Beroš je rekao da je antivakserski pokret jako aktivan, neki kalkuliraju s vremenom cijepljenja - računaju da se ljeti virus slabije širi, pa misle da će se cijepiti na jesen. To smatra pogrešnim, objašnjavajući da cijepljenjem danas, spašavamo jesen i četvrti val u 9. mjesecu. 


- Postoji određeni dio ljudi koji se ne želi cijepiti, što je njihovo pravo, a postoje i oni koji se još premišljaju, rekao je. 


Capak je upozorio da kolaju dezinformacije u vezi cijepljenja, vezano za posljedice koje može ostaviti na reproduktivno zdravlje. 


- Nema nikakvog dokaza da cjepivo djeluje na reproduktivno zdravlje. Dapače, za vrijeme testiranja cjepiva mnoge su osobe ostale trudne, ishodi trudnoća su poznati i dobri (...) Odbacujemo dezinformacije koje kruže društvenim mrežama, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!