13:06 / 03.12.2020.

Autor: S.M./HRT

Vagić: Pacijent je u Areni preminuo s Covidom, ali ne od Covida

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na konferenciji za novinare kako u medicini uvijek postoji mogućnost da se zdravstveno stanje nekog pacijenta pogorša te da je zagrebačka Arena na to spremna.
Pacijent je preminuo s koronavirusom, a ne od koronavirusa u ponedjeljak u zagrebačkoj Areni, stacionarnom centru,  rekao je za HRT-ov portal koordinator za Arenu prof. Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice.

- Pacijent je bio u terminalnom stanju tumorske bolesti. To znači da je bio u neizlječivom stanju i radilo se o očekivanom ishodu, nažalost. Prije otpusta u palijativnu skrb čovjek je napravio kontrolni test i tada se pokazalo da je kovidpozitivan. Kako nije mogao ići u centar za palijativnu skrb jer je Covid pozitivan, preseljen je u stacionar Arene i dogodio se očekivani ishod. Dakle, pacijent nije imao Covid simptome, ali je imao pozitivan Covid bris, objasnio je profesor Vagić. 

➡️ Koronavirus - najnovije informacije 
➡️
Plenković: Ostavimo druženja za bolje vrijeme, držite se mjera 
➡️
Kaić: Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo 
➡️
Arena spremna za prihvat prvih pacijenata 

Potvrdio je i da je jedan drugi pacijent intubiran u stacionaru Arena. Objasnio je da je taj pacijent otpušten iz COVID bolnice i premješten u Arenu. 

- Budući da je Covid takva bolest da može doći i do pogoršanja stanja, ovom se pacijentu tijekom noći stanje pogoršalo, pa su ga naši liječnici intubirali i preselili dalje u COVID bolnicu, dodaje.

Napomenuo je da je takav protokl i planiran u sklopu djelovanja stacionara zagrebačke Arene te je pohvalio kolege iz COVID bolnice rekavši da su sve  odradili kako treba.  

U zagrebačkoj Areni su trenutačno 33 pacijenta, a Vagić dodaje kako se očekuje dolazak i novih.

U Areni Zagreb zabilježen je prvi smrtni slučaj. Riječ je o osobi koja je bila u terminalnom stadiju tumorske bolesti, a preminula je u ponedjeljak, 30. studenog 2020., u stacionaru Arena, priopćeno je poslijepodne iz tamošnjeg Operativnog stožera.


Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Odgovarajući prijepodne na pitanja novinara, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako u medicini uvijek postoji mogućnost da se zdravstveno stanje nekog pacijenta pogorša te da je zagrebačka Arena na to spremna. Kazao je i kako nema informaciju o preminuloj osobi u zagrebačkoj Areni te da će se raspitati o tome.

- Moguća su iznenađenja. Događat će se da se zdravstveno stanje nekoga s lošim kliničkim stanjem ili naglo popravi ili da završi loše. Arena nije bila predviđena u ovome trenutku za liječenje težih bolesnika, kazao je ministar Beroš.

Dodao je kako postoji mogućnost da je osoba sa stabilnim stanjem premještena u Arenu i da mu se stanje pogoršalo.

- Ne vjerujem da bi iz KB-a Dubrava ili iz Klinike za infektivne bolesti bio premješten u Arenu netko tko je bio toliko lošeg zdravstvenog stanja, naglasio je.  
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!