22:25 / 10.04.2018.

Autor: HRT

Vajić: Interpretativna izjava uz IK vrlo je dobro sročena

-

-

Foto: - / -

Vladina Interpretativna izjava vrlo je dobro sročena u pravnom smislu jer se njome izričito kaže da Konvencija Hrvatskoj ne nameće promjene u pravnom sustavu, ističe Nina Vajić.
Vladina Interpretativna izjava, usvojena uz prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, vrlo je dobro sročena u pravnom smislu jer se njome izričito kaže da Konvencija Hrvatskoj ne nameće promjene u pravnom sustavu, ističe Nina Vajić, profesorica međunarodnog prava i u dva mandata sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Hrvatski sabor sutra će raspravljati o prijedlogu zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe koja je poznatija pod nazivom Istanbulska konvencija, a Vlada je uz prijedlog zakona usvojila i Interpretativnu izjavu za koju je dio političara i javnosti ustvrdio da je bez ikakvog učinka. No, Vajić je objasnila da takve izjave nisu novost u međunarodnome pravu te se zna kako se one tumače.

Vlada je vrlo dobro u pravnom smislu sročila Izjavu, s obzirom na namjeru koju želi postići, a to je da se izričito želi reći da Istanbulska konvencija nema obvezu kojom bi državama, konkretno Hrvatskoj, nametala promjene u pravnom sustavu, promjene u zakonodavstvu, tvrdi doktorica znanosti sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Izjava prvo kaže koji je cilj Konvencije - da je to sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a zatim ističe da Konvencija ne sadrži obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav, kao i da ne sadrži ni obvezu za promjenom ustavne definicije braka. U Izjavi se pojašnjava i da će se Konvencija tumačiti u skladu s odredbama Ustava RH. A osobito je važno, dodaje Vajić, da se u njoj naglašava da će to biti posebno u skladu s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i da će se Konvencija primjenjivati uzimajući u obzir vrijednosti Ustava RH općenito.

Interpretativne izjave nisu novost, odnosno nije ih Hrvatska izmislila, kaže. Države često posežu za izjavama o tumačenju odnosno interpretativnim izjavama kod mnogostranih ugovora, kao što je to Istanbulska konvencija i to kada nemaju potpuno jednako mišljenje o tumačenju nekih pojmova ili dijelova tih ugovora/konvencija.

Učinak tih izjava ovisi o namjeri stranaka. A ta namjera može biti bilo da se tumači ili preciznije želi odrediti neka odredba ugovora, da se razjasni neko stajalište države koja daje takvu izjavu, ili se može raditi o izjavi koja se odnosi na neka principijelna ili politička pitanja vezana uz dio ugovora ili neke njegove odredbe, kaže. I sigurno je da takve izjave imaju pravnu težinu koja se procjenjuje po općim pravilima međunarodnog prava, pa tako i ova Interpretativna izjava, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!