Vakula o "neuobičajenom ljetu" i onome što je pred nama

17.07.2020.

14:05

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

default error photo
Ovo ljeto je prilično neuobičajeno. Temperature variraju, ima dosta kiše, noći su nam prohladne.
Ovo ljeto je prilično neuobičajeno. Temperature variraju, ima dosta kiše, noći su nam prohladne.

O vremenu ovoga ljeta govorio je Zoran Vakula koji je gostovao u Studiju 4.

- Pitanje je što se misli pod tim neuobičajenim ljetom. Temperatura zraka stalno varira, nisu baš česta ljeta u kojima je stalno toplo i vruće i u kojima nema skokovitih promjena temperature. Ne bismo mogli govoriti da je neuobičajeno, a ima i dosta do njegova kraja, svašta bi se još moglo dogoditi, vjerojatno i hoće, pojašnjava na početku.

Nalazimo se na polovici klimatološkog ljeta, a preliminarna analiza koju je Vakula pripremio kaže sljedeće:

- Potvrđene su moje prijašnje pretpostavke kako je i u Zagrebu i primjerice Splitu srednja temperaturama, a od 1. lipnja do jučer, barem malo viša od službenog klimatološkog prosjeka. Ove godine je temperatura ipak malo niža u odnosu na prosjek u posljednjih 30 godina, od 1990. pa do 2019. I u tome se krije potvrdan odgovor na pitanje neuobičajenosti dosadašnjeg dijela ljeta.

- Što se tiče Zagreba u posljednjih 30 godina samo je u šest godina prva polovica ljeta bila hladnija nego ove godine, posljednji puta 2014.

Količina oborina u lipnju je u većini mjesta bila na razini prosjeka. Ipak, od početka godine imamo manje oborina u odnosu na prosjek. Što se tiče vjetra, primjerice u Zagrebu, njega ima dosta.

Što se tiče nastavka ljeta glavni meteorolog HRT-a kaže da ne očekuje pojavu nekih temperaturnih rekorda i ekstrema, da je to malo vjerojatno.

- Ne očekujem niti diljem Hrvatske neko dugotrajno razdoblje suhog vremena. Nakon pljuskova za vikend vjerojatno će biti nekih i sredinom tjedna. U prognozama za sljedeće tjedne nema nekih signala za neku iznimnost niti u temperaturi, a niti što se tiče oborina. Vjerojatno će biti oko prosjeka ili malo iznad, ali ne u odnosu na prošla ekstremna ljeta veća u odnosu na ona "normalnija", po onom "starom normalnom".

Vakula za kraj kaže da za sve detaljnije prognoze treba pratiti HTV, Hrvatski radio te teletekst i portal HRT-a, ističući da nastoji uvijek prenijeti što točnije informacije što većem broju ljudi.

- Žalosti me kada neki portali prenose s našeg portala informacije, skraćuje, vade iz konteksta, stavlja bombastične naslove, a za njih nema potrebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!