14:05 / 17.07.2020.

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Vakula o "neuobičajenom ljetu" i onome što je pred nama

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovo ljeto je prilično neuobičajeno. Temperature variraju, ima dosta kiše, noći su nam prohladne.
Ovo ljeto je prilično neuobičajeno. Temperature variraju, ima dosta kiše, noći su nam prohladne.

O vremenu ovoga ljeta govorio je Zoran Vakula koji je gostovao u Studiju 4.

- Pitanje je što se misli pod tim neuobičajenim ljetom. Temperatura zraka stalno varira, nisu baš česta ljeta u kojima je stalno toplo i vruće i u kojima nema skokovitih promjena temperature. Ne bismo mogli govoriti da je neuobičajeno, a ima i dosta do njegova kraja, svašta bi se još moglo dogoditi, vjerojatno i hoće, pojašnjava na početku.

Nalazimo se na polovici klimatološkog ljeta, a preliminarna analiza koju je Vakula pripremio kaže sljedeće:

- Potvrđene su moje prijašnje pretpostavke kako je i u Zagrebu i primjerice Splitu srednja temperaturama, a od 1. lipnja do jučer, barem malo viša od službenog klimatološkog prosjeka. Ove godine je temperatura ipak malo niža u odnosu na prosjek u posljednjih 30 godina, od 1990. pa do 2019. I u tome se krije potvrdan odgovor na pitanje neuobičajenosti dosadašnjeg dijela ljeta.

- Što se tiče Zagreba u posljednjih 30 godina samo je u šest godina prva polovica ljeta bila hladnija nego ove godine, posljednji puta 2014.

Količina oborina u lipnju je u većini mjesta bila na razini prosjeka. Ipak, od početka godine imamo manje oborina u odnosu na prosjek. Što se tiče vjetra, primjerice u Zagrebu, njega ima dosta.

Što se tiče nastavka ljeta glavni meteorolog HRT-a kaže da ne očekuje pojavu nekih temperaturnih rekorda i ekstrema, da je to malo vjerojatno.

- Ne očekujem niti diljem Hrvatske neko dugotrajno razdoblje suhog vremena. Nakon pljuskova za vikend vjerojatno će biti nekih i sredinom tjedna. U prognozama za sljedeće tjedne nema nekih signala za neku iznimnost niti u temperaturi, a niti što se tiče oborina. Vjerojatno će biti oko prosjeka ili malo iznad, ali ne u odnosu na prošla ekstremna ljeta veća u odnosu na ona "normalnija", po onom "starom normalnom".

Vakula za kraj kaže da za sve detaljnije prognoze treba pratiti HTV, Hrvatski radio te teletekst i portal HRT-a, ističući da nastoji uvijek prenijeti što točnije informacije što većem broju ljudi.

- Žalosti me kada neki portali prenose s našeg portala informacije, skraćuje, vade iz konteksta, stavlja bombastične naslove, a za njih nema potrebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!