Vakula: Zamjetnija stabilizacija tek u drugom dijelu četvrtka

27.02.2023.

19:54

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Meteorolog Zoran Vakula gost Dnevnika

Meteorolog Zoran Vakula gost Dnevnika

Foto: Dnevnik / HRT

Kad se očekuje kraj oborina, ali i jake bure, u Dnevniku HTV-a saznali smo od našeg meteorologa Zorana Vakule.

- Ne vidim skori potpuni prestanak oborina, ali već sutra će one biti znatno manje i rjeđe, ne samo od nedjelje, nego i od danas, kad je samo ponegdje bilo više od 10 litara po četvornome metru. Srećom, i bura će nastaviti slabjeti, ali još nedovoljno da bi prestala ograničenja u prometu. Stoga i dalje valja računati na lokalno olujne udare, osobito podno Velebita. Ponovno nepovoljnije - vjetrovitije, uz češće oborine, opet snijeg u gorju - bit će u srijedu i prvom dijelu četvrtka, a tek u nastavku tjedna slijedi zamjetnija stabilizacija i prestanak ovako prilično nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali još uvijek će povremenih oborina biti. Naravno, zimski će i dalje ostati - pa valja računati na snijeg i njegovo topljenje te mjestimičnu poledicu, istaknuo je.

Je li glavnina problema na cestama uzrokovana upravo kombinacijom obilnoga snijega i jake bure?

- Kombinacija snijega i bure uobičajena je za zime na Jadranu i uz njega. Nisam stigao detaljno analizirati, ali ne mislim da je ovo bilo neka jako rijetka i intenzivna situacija. Jest, palo je oko pola metra snijega i bilo je zapuha, ali u povijesti nalazimo i puno žešća i teža vremenska stanja. Djeluje mi da smo zbog prevladavajuće razmjerno blagih zima s rjeđim ovakvim situacijama nego prije nekoliko desetljeća malo zaboravili u kojem i kakvom podneblju živimo, a možda si i malo više dopuštamo nego prije, uzdajući se u autoceste, automobile... Treba samo pratiti vremensku prognozu i izvještaje, rekao je.

Svima koji ne moraju hitno na put, poručio je da pričekaju drugi dio četvrtka.

- Od petka do ponedjeljka, mislim da će se normalnije prometovati. Sutra smirivanje, u srijedu i prvi dio četvrtka ponovno nepovoljnije vremenske prilike, ali ne onako nepovoljne kao jučer i prekjučer, kazao je.

- Prema trenutačnim prognozama vjerojatnost nekog zamjetnog zatopljenja u skoroj budućnosti, 7 do 10 dana, iznimno je mala. Vjerujem da se snijeg neće naglo otapati. Ali naravno, valja biti na oprezu i redovito pratiti situaciju, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!