15:34 / 16.02.2019.

Autor: Hina/HRT

Valter Flego kandidat IDS-a za europske izbore

Valter Flego (foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Valter Flego (foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Poreču je održan 31. radni sabor IDS-a. Među ostalim, jednoglasno su potvrdili Valtera Flegu kao kandidata IDS-a za europske izbore.
U Poreču je održan 31. radni sabor IDS-a. Među ostalim, jednoglasno su potvrdili Valtera Flegu kao kandidata IDS-a za europske izbore, a ujedno i nositelja liste Amsterdamske koalicije. Bude li izabran, odreći će se dosadašnje funkcije župana. Upitani za stanje u Uljaniku, čelnici IDS-a za krah brodogradnje prozvali su državu.

Istarski župan i potpredsjednik IDS-a Valter Flego i službeno će biti kandidat te stranke i nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament, odlučili su to izaslanici na tradicionalnom stranačkom Saboru u subotu u Poreču, kojim je obilježena 29. obljetnica osnivanja IDS-a.

Flego će biti jedini predstavnik IDS-a na koalicijskoj listi za koju u stranci vjeruju da bi na izborima mogla osvojiti jedan ili dva mandata.

- Našu stranku danas na političkoj sceni Hrvatske i Europe diče epiteti dosljednosti i vjerodostojnosti, nečega što definitivno treba i ostalim političkim opcijama u našoj zemlji, izjavio je novinarima nakon završetka Sabora predsjednik IDS-a Boris Miletić. Dodao je da su Predsjedništvo i Savjet stranke jednoglasno potvrdili Valtera Flegu kao IDS-ova kandidata za nositelja liste Amsterdamske koalicije za europske izbore.

Ustvrdivši kako Amsterdamska koalicija iz dana u dan raste ne samo po popularnosti, već i zbog toga što joj se priključuju i druge političke opcije liberalnog i lijevog svjetonazora, rekao je da je uvjeren u još jednu pobjedu IDS-a na izborima.

- U prošlih petnaest godina Istra je iz europskih fondova dobila oko 1,3 milijarde kuna, a u svemu tome je vrlo važna uloga čovjeka Istre u Bruxellesu. Posla se ne bojim, a u sljedećih sto dana, koliko od danas ima do izbora, hoćemo zajedno učiniti sve da Istra ima svog čovjeka u Bruxellesu jer se upravo tamo i u Europskom parlamentu donose gotovo dvije trećine zakona koji izravno utječu na svakodnevni život svakoga od nas, istaknuo je istarski župan Flego.

Na pitanje novinara tko će biti njegov nasljednik i tko će obnašati funkciju istarskog župana ako on postane novi član Europskog parlamenta, Flego je ocijenio kako je Istra danas dobro posložena, i organizacijski i kadrovski i financijski, što nije, kako je rekao, "rezultat jedne godine već dugogodišnjeg rada".

- Istarska županija ima vrlo vrijedne ljude, pročelnika, tim zamjenika i zamjenica župana. Ako 2. srpnja budem imao čast biti u Strasbourgu na konstituirajućoj sjednici Europskog parlamenta, naravno da više neću obnašati funkciju župana, no Istra će i dalje biti lider u Hrvatskoj i šire, poručio je Valter Flego.

Komentirajući na upit novinara četiri godine mandata predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednik IDS-a Miletić ustvrdio je da je način na koji ona vodi državu 'jedan čin estradizacije funkcije predsjednika Republike koji nije primjeren'.

- Nakon europskih izbora naša koalicija definitivno će razmatrati i stati iza jednog kandidata koji će biti protukandidat postojećoj predsjednici. O tome će zajedno odlučiti u lipnju i dati konačan odgovor na to pitanje, kazao je Miletić. Nije htio odgovoriti na pitanje novinara hoće li to biti Zoran Milanović. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!