22:29 / 22.02.2018.

Autor: HRT

Vanesa čeka svoju šansu - u bolnici je posjetila predsjednica

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica je u posjetila Vanesu i razgovarala liječnicima. Vanesina majka kaže kako više ne može čekati da se dogovore, a novca za privatno plaćanje - nemaju.
U bolnici na Rebru svoju šansu za donekle normalan život čeka 14-togodišnja Vanesa. Potrebna joj je operacija mjehura i transplantacija bubrega. Njezino je stanje teško od rođenja. Vanesin se otac, u očaju, obatio za pomoć  Uredu predsjednice. Kada mu je rečeno da pošalje dopis, u afektu je zaprijetio i završio u istražnom zatvoru na mjesec dana. Naime, Uredu se prvi put za pomoć obratio još u kolovozu 2017., a rješenje za Vanesino stanje traži već godinama. 

Danas je stiglo i priopćenje iz Ureda predsjednice u kojemu, među ostalome stoji: "DORH je pokrenuo postupak protiv njega u koji se ja ne smijem i ne želim miješati. Ali mogu razumjeti njegovu bol. Jedino mi je žao što se nije predstavio kad je zvao, tek smo kasnije saznali o kome se radi. Da se u startu predstavio, odmah bi se drugačije reagiralo". U priopćenju se dodaje kako je "Ured predsjednice promptno uputio dopis Ministarstvu zdravstva i HZZO-u moleći odgovarajuća postupanja nadležnih službi u okviru propisa na temelju kojih se odobrava liječenje u inozemstvu."

Predsjednica je u poslijepodnevnim satima posjetila Vanesu i razgovarala liječnicima. "Mogu potvrditi da je tim njezinih liječnika promptno reagirao i da rade sve što je u njihovoj moći. Roditelji će sutra dobiti novi plan liječenja  djevojčice i na kraju će odlučiti", rekla je predsjednica. Zaželjala je sve najbolje Vanesi i njezinim roditeljima.Bez suglasnosti Vanesinih liječnika, HZZO ne želi odobriti operaciju u inozemstvu, a oni pak odluku prebacuju jedni na druge. Vanesina majka kaže kako više ne može čekati da se dogovore, a novca za privatno plaćanje - nemaju.

Priopćenje Ureda predsjednice vezano za prijetnju telefonom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!