15:33 / 04.08.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Varaždin bez većih problema s kišom, ali posao otežavaju neodgovorni građani

-

-

Foto: - / -

Vlažne maramice, ulošci, ulje - bacaju se u odvod i začepe cijevi.
Proteklih desetak dana obilne kiše pale su u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali i prema prognozama očekuju nas "monsunske kiše." Najranjiviji su, vidjeli smo na nedavnom zagrebačkom primjeru - sustavi odvodnje i kanalizacije. Zahvaljujući novim kamionima specijaliziranim za ispumpavanje kanalizacija, održavanju sustava te izgradnji odvodnje -  Varaždin nije imao većih problema tijekom nedavnog nevremena u kojem je palo čak 128 litara kiše po četvornome metru. No, posao im je otežalo neodgovorno ponašanje građana koji su zaštopali kanalizacijski sustav. Naša ekipa uvjerila se kako to izgleda na terenu.

Ovo je dnevna, ali i noćna rutina interventnog tima Varaždinskog komunalnog poduzeća. Jurica Picek s kolegama brine da odvod i prepumpne stanice - budu čiste i protočne. Jer ove svakodnevne oborine - mogu dovesti do poplava.

- Kad se glavne žile kucavice očiste i kad dođe do ovakvih velikih oborina, onda nema nikakvih problema, kaže Jurica Picek, poslužitelj specijalnih vozila.

Čišćenje ide brže i učinkovitije - zahvaljujući europskim fondovima nabavljeno je nekoliko ovakvih specijalnih vozila vrijednih 13 milijuna kuna.

- Pumpa je na 200 litara u minuti na 200 bara, a zapremina je 10 tisuća litara, kaže Robert Mukić, radna jedinica Kanalizacija.


Istovremeno može ispumpavati, ali i čistiti kanalizacijske cijevi, pa nedavne obilne kiše koje su pogodile kontinentalnu Hrvatsku nisu uzrokovale veće probleme.

- Kad bi se dogodio i jači pljusak, onaj da primjerice dva sata ne možete izaći, postoji mogućnost poplava, ali ovakve kakve su bile 25. 7. naš će sustav izdržati, rekao je direktor Varkoma Željko Bunić.

No sustav nerijetko sabotiraju sami korisnici. Vlažne maramice, ulošci, ulje - bacaju se u odvod i začepe cijevi.

- Najveći su problem nerazgradive vlažne maramice. Završe u rešetkama, sustavu, nemoguće ih je izvaditi, čepe sustav, tu su ulošci bilo koje vrste, pa onda ona plastika od osvježivača wc školjki, sve se baca, kaže Mukić.

Da ne bi došlo do "štopanja" kanalizacijskog sustava vlažne maramice odložite u za to određene kante.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!