14:44 / 25.08.2018.

Autor: S.B./HRT

Varaždin na jedan dan postao viteški grad

-

-

Foto: - / -

Ovi, moderni vitezovi, koji su i danas prisegnuli uz mač i kalež, djeluju pod sloganom "Oružje dolje, čaše gore".
Svatko tko misli da danas vitezovi postoje tek u bajkama, u krivu je. Ima ih diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Članovi su Europskog viteškog reda, koji počiva na dugoj tradiciji viteškog reda Svetog Jurja iz 1468.

Red okuplja brojne ugledne osobe, za zajednicu se ne bore oružjem već kulturom vina, a danas su baroknom gradu primili i nove članove. Održan je svečani mimohod festivalskim gradom i postrojavanje pred katedralom. Varaždin je na jedan dan postao viteški grad. Nakon misnog slavlja, vinski viteški red u svoje je redove primio devet novih članova, kojima je zadatak - činiti dobro.

Atraktivna svečana akreditacija svakog će mislima odvesti u povijest, u vrijeme kada su vitezovi bili hrabri ratnici. Ovi moderni vitezovi, koji su i danas prisegnuli uz mač i kalež, djeluju pod sloganom "Oružje dolje, čaše gore".

Stotinjak je vitezova ovog reda u Hrvatskoj, a više od 5.000 diljem svijeta. Iako ih spaja vino, u redovima nisu samo vinari već i zaslužne osobe iz poslovnog okruženja i javnog života.

Svi djeluju uz osnovno načelo viteštva: Tek kad svladaš zavist i počneš se zalagati za druge, bit ćeš pravi viteški čovjek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!