Varaždin: Na proslavi Dana grada ministar Paladina o potpori Vlade

06.12.2022.

18:04

Autor: V.G./HRT/Hina

Ivan Paladina

Ivan Paladina

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Ministar Ivan Paladina rekao je u Varaždinu na svečanoj sjednici u povodu Dana grada da je Vlada, s obzirom na pozitivne pokazatelje, imala mogućnost pružiti potporu građanima, gospodarstvu i javnom sektoru, a poduprla je i projekt proširenja varaždinskoga Tehnološkog parka.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Paladina rekao je na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Varaždina da se potpora Vlade očitovala i kroz sveobuhvatni paket mjera zaštite od rasta cijena energenata u vrijednosti većoj od 20 milijarda kuna.

Vlada teži ravnomjernome regionalnom razvoju kroz načelo partnerstva s gradovima te isto tako značajnu podršku u realizaciji njihovih projekata, pa tako i projekata Grada Varaždina, rekao je Paladina, ističući i potporu projektima proširenja Tehnološkog parka i izgradnje sportsko-rekreacijskog centra darovanjem državnog zemljišta, vrijednog nešto više od sedam milijuna kuna.

- U ovom trenutku razmatramo i mogućnost djelomične decentralizacije upravljanja državnom imovinom na način da se županijama i gradovima prenese dio ovlasti upravljanja jednim dijelom tog portfelja, a sve u cilju još veće propulzivnosti i brže aktivacije državne imovine u interesu građana i gospodarstva, rekao je Paladina.

Inače, Varaždin slavi Dan grada pod pritiskom mogućih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće jer većina vijećnika na nedavnoj sjednici nije prihvatila prijedlog proračuna gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP).

- Protekla je godina sa sobom donijela nove, velike izazove, ali s njima se hrabro nosimo jer smo izabrani da pokušamo pronaći rješenje. Prošli sam tjedan drugi put zaredom u Opatiji primio nagradu kojom je Varaždin proglašen najboljim velikim gradom po kvaliteti života u Hrvatskoj, rekao je Bosilj.

Bosilj: U godinu dana postigli smo mnogo, neće me omesti nikakvi politikanti i destruktivci

U vezi s posljednjim događajima i mogućim izborima, Bosilj je istaknuo kako mu više od ičega znače poruke sugrađana koji su mu se ovih dana javljali te da je upravo zbog njih sretan i ponosan te dodatno motiviran za još bolji rad, u čemu ga, kako je dodao, neće omesti nikakvi politikanti ni destruktivci.

- U ovih godinu dana intenzivno smo radili i postigli mnogo, a izdvojit ću samo neke projekte i aktivnosti po kojima će pamtiti 2022. godinu. Postupak za trajno zbrinjavanje bala priveli smo do samoga kraja u suradnji sa svim državnim institucijama i nadam se da ćemo nakon 17 godina agonije smeću na ulazu u naš grad konačno reći zbogom, rekao je među ostalim varaždinski gradonačelnik.

Govoreći o projektima koji su u tijeku, Bosilj je istaknuo ulaganja u obnovu igrališta, vrtića i škola, nastavak POS-ove stanogradnje, uspostavu kvalitetnog sustava gospodarenja otpadom, provođenje projekta pametnog parkiranja te poticanje korištenja obnovljivih izvora energije.

- Politika nas pozicionira, a često toliko puta koči u donošenju ispravnih odluka. U tom smislu, sebe bih možda mogao nazvati najgorim političarom jer meni nije stalo do političke karijere ili osobnih političkih postignuća, meni je jedino i isključivo stalo do našeg grada, poručio je gradonačelnik Bosilj.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja. Nagradu za životno djelo dobili su dugogodišnja zaposlenica Glazbene škole Darija Hreljanović, zatim Zlatko Ister, koji je cijeli svoj život posvetio vatrogastvu, te istaknuti gospodarstvenik Josip Tot, koji je u svojoj karijeri veći dio proveo u Varteksu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!