14:35 / 21.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Varaždin: Počeli radovi na dogradnji i sanaciji sustava odvodnje

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Aglomeracija Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,487 km, 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena te sanaciju 2,654 km postojećih gravitacijskih cjevovoda. Ukupna vrijednost projekta je 855,8 milijuna kuna.
Radovi na dogradnji i sanaciji postojećeg sustava odvodnje u sklopu projekta Aglomeracije Varaždin, ukupno vrijednog više od 855 milijuna kuna, počeli su u varaždinskom prigradskom naselju Črnec Biškupečki.

U proteklih malo više od mjesec dana otvorena su tri gradilišta, a gradilište u Črncu Biškupečkom je posljednje, četvrto gradilište Aglomeracije Varaždin koja obuhvaća područje grada Varaždina i deset susjednih općina.

Aglomeracija Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,487 km, 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena te sanaciju 2,654 km postojećih gravitacijskih cjevovoda. Projekt je vrijedan 855,8 milijuna kuna, a iznos financijske potpore Europske unije iznosi 488,7 milijuna kuna.

Na otvorenju gradilišta u predgrađu Varaždina bili su i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Štromar je istaknuo da se projekt pripremao desetak godina te da se otvaranjem četvrtog gradilišta kreće u realizaciju projekta na kojem su surađivale sve razine - državna, županijska i lokalna.

Ministar Ćorić dodao je da će to četvrto gradilište uz preostala tri omogućiti odvodnju za više od 40.000 stanovnika Varaždina i okolnih općina te će se tako poboljšati kvaliteta života.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio je u sljedećih mjesec dana raspisivanje natječaja za izgradnju pročistača otpadnih voda za 127.000 ekvivalent stanovnika, čime će cjelokupni projekt biti zaokružen.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok nazvao je to najvećim infrastrukturnim projektom u povijesti grada, pozvao je sugrađane na strpljenje sljedeće tri godine, koliko bi trebali trajati radovi i najavio uređenje prometnice nakon završetka radova na sustavu odvodnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!