S novom godinom i veći računi za odvoz komunalnog otpada u Varaždinu

28.12.2021.

16:51

Autor: Ana Papec/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Varaždin: Najavljeno poskupljenje odvoza komunalnoga otpada

Varaždin: Najavljeno poskupljenje odvoza komunalnoga otpada

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

S novom godinom i novi računi za odvoz komunalnog otpada u Varaždinu i još 15 općina i gradova korisnika. Varaždinska Čistoća najavljuje poskupljenje odvoza komunalnoga otpada.


Galerija
Varaždin: Najavljeno poskupljenje odvoza komunalnoga otpada, Foto: Ragionalni dnevnik/HRT
Varaždin: Najavljeno poskupljenje odvoza komunalnoga otpada, Foto: Varaždin: Najavljeno poskupljenje odvoza komunalnoga otpada/HRT

- Izjednačene su cijene individualne stambene zgrade i kolektivne stambene zgrade. Ono što su stanovi plaćali prije nove cijene, sad će plaćati potpuno isto kao i u kućama. U kućama će se povećati cijena s 80 na 86 kuna i to je najmanje povećanje, govori Zoran Svetec, direktor Čistoće d.o.o. Varaždin.

A najveće povećanje cijena osjetit će korisnici koji žive u stanovima, koji su dosad odvoz plaćali 10 kuna jeftinije. Jedan od razloga poskupljenja jest rast troškova zbrinjavanja otpada.

- Nama je plastika prije koštala 365 kuna, a sada zbrinjavanje plastike košta 895 kuna, s tendencijom da bude još veće, a dok je biootpad bio na 400 kuna, a sada košta 800 kuna, naglašava Svetec.

Veliki gubici u poslovanju tijekom prošlih, ali i u prva tri kvartala ove godine također su utjecali na odluku. 

- Nažalost Čistoća je zadnjih 4 godine pojela sama svoju supstancu, pojela je 19 milijuna kuna depozita, zapravo svoje neracionalno poslovanje. Trošilo se nemilice. 3 i pol milijuna kuna se potrošilo na nekakvo održavanje informatičkog sustava, govori Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

- Kad smo razvrstali po službama unutar Čistoće, najveći problem je u službi gospodarenja otpadom. Tu je predviđeni gubitak na nivou godine skoro 5 milijuna kuna, znači veći od 3, 9 milijuna kuna nego prije, naglasio je Svetec.

Iz Čistoće najavljuju i veći broj odvoza biootpada i selektiranog otpada.

- Najveći problem su kod zgrada i tu će se povećati usluga odvoza plastike i papira na svaki tjedan, istaknuo je Svetec.

Cilj je da Varaždin postane što čišći i zeleniji grad.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!