07:00 / 05.01.2022.

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Varaždin povećao naknadu za novorođenčad

beba

beba

Foto: AUTOR Dino Stanin / AGENCIJA Pixsell

S prvim danom nove godine Varaždin je povećao naknadu za novorođenčad. Tako će djeca umjesto dosadašnjih 2000, dobivati 5000 kuna. Kako se i na sjeveru zemlje suočavaju s odlaskom mladih, povećanje naknade za novorođenčad jedna je od mjera kojom se nastoje postići pozitivni demografski trendovi.

Negativan prirodni prirast, odlazak mladih u veće gradove i inozemstvo, utjecali su na varaždinsku gradsku vlast, među ostalim, i na povećanje naknade za novorođenu djecu.

- Imamo puno mjera za dalje. U vrtićima smo izjednačili cijene gradskih i privatnih. Digli smo subvencije prema privatnim vrtićima, tako da će naši građani koji nisu uspjeli upisati djecu u gradski vrtić plaćati istu cijenu i u privatnim vrtićima, rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Roditelji školaraca i studenata također će lakše zaokružiti mjesečni budžet. Naime, s prvim siječnja cijena produženog boravka u gradskim osnovnim školama pala je s 230 na 140 kuna. Također, stipendije će od iduće godine moći dobiti i studenti prve godine.

- Dakle, mjera samo jednokratno dati 5000 kuna nije ništa. Ali ovakvim setom mjera gdje pokušavamo našim sugrađanima pomoći kroz njihovo odrastanje pa sve do prvog zaposlenja, vjerujem da može uroditi plodom, dodao je Bosilj.

Varaždinci pozdravljaju povećanje naknade za novorođene, ali ne očekuju baby boom. Najavljeno smanjenje prireza, kao i podizanje standarda i kvalitete života, u svakom će slučaju stvoriti bolju i ugodniju društvenu klimu, a hoće li potaknuti mlade da se vrate u Varaždin i u njemu osnuju obitelj - pokazat će vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!